Reserusning får säljarna att svettas för fullt

Det ostadiga sommarvädret och solen som lyser med sin frånvaro gör att det råder högtryck i försäljning av charterresor.

Foto:

Nyköping2014-06-23 20:02

Den svenska researrangören Fritidsresor sålde 20 procent fler resor i midsommarhelgen jämfört med ifjol. Drygt åtta av tio resor med Fritidsresor i sommar är bokade.

– Varannandagsvädret över midsommarhelgen skapade en riktig reserusch till varmare breddgrader, säger Mathias Bergendahl, presstalesman på Fritidsresor.

Även resebyråerna i Nyköping spår lysande prognoser.

– Vi har fullt upp och får jobba så vi blir varma i kläderna. Det är vädret som styr hela tiden. Hela branschen märker av det här trycket. Så fort det blir bakslag i vädret vill alla i väg. Men det är bara roligt. Det är så här det ska vara på jobbet, säger Jaana Sevänen, resesäljare på Resia i Nyköping, som berättar att det är framförallt resor till Medelhavet som den grekiska övärlden, Mallorca eller Cypern som säljer mest.

Även inne i den andra resebutiken på Västra Storgatan, Resecity, har ett ökat tryck efter charter och sista-minuten-resor märkts av.

– Det finns inte mycket kvar att välja på. Bara den här veckan finns det i princip bara ströplatser kvar, säger Tina Ringberger, ställföreträdande resebyråchef på Resecity.

Att det i år finns färre resor kvar jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan har gjort att priserna stigit. Men folk är villiga att betala priset säger hon.

– Sista-minuten-resor är ungefär som en rea i en klädbutik. Researrangörerna har tack vare internetklick bättre koll än jämfört med 10-15 år sedan på vad som bokas och vad som behövs säljas ut och vad de kan ta högre priser på. Tillgång och efterfrågan styr och just nu är efterfrågan hög och tillgången låg.

Men hoppet är inte helt ute för den som vill resa med kortvarsel.

– När kunderna tittar in ser vi alltid vad vi kan göra, så man behöver inte kasta in handduken på en gång, säger Tina Ringberger.

I bildspelet här ovan har vi frågat några Nyköpingsbor om sommarvädret påverkar deras resvanor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om