– Det blir lite som att ha hemkunskap i högstadiet igen, men det finns alltid sätt att lösa det på, säger Hugo Fagerlund som tar studenten till våren.
Han har precis som sina klasskamrater fått hämta ut matkassar på skolan för att kunna sköta delar av sina studier på distans under det här minst sagt ovanliga studieåret för eleverna. Steget mellan hemkunskap och professionellt tillagad mat är långt. I högstadiet lär elever sig koka pasta, på restaurangskolan att tillverka pastan, på ett ungefär.
Hugo tycker ändå att det har gått bra att vara i hemmaköket, med lärare som stöttat via länk.
– På skolan finns en professionell torkugn men det går ju att torka i en vanlig ugn också, säger han för att ge ett exempel.
Den här måndagen är det dock långt ifrån hemkunskap som står på schemat när Hugo och en liten grupp med elever har fått möjlighet att vara i restaurangköket. De övar inför gymnasiearbetena, som drar igång snart, och råbiff står bland annat på menyn.
De har dessutom gästlärare Lindor Wink, svenska juniorkocklandslagets coach och som själv gått på restaurangskolan i Nyköping, på besök. Han har jobbat på många välkända krogar, så som Oaxen och med Mathias Dahlgren och har en hel det tips för eleverna. Inte bara om hur dagens mat kan få finess utan även hur de kan tänka för att slå sig in i den sargade restaurangbranschen efter studenten.
– Förut räckte det med att gå ut genom dörren så fanns det jobb. Nu tror jag de ska tänka var människor kommer vara i sommar, säger Lindor Wink.
Restaurangerna i storstäderna kommer fortsätta kämpa för sin ekonomi och det kommer därför vara svårt att slå sig in bland den redan etablerade personalen, tror Wink.
Turistorterna misstänker han därför kommer bli hetast för de unga kockarna och kusterna i synnerhet. Fast även att leta sig norrut, bort från storstäderna och till den storslagna naturen istället.
– Vandring är stort och årets julklapp var ett utekök. För de som driver hotell längre norrut brukar det vara svårare att få personal. Nu tror jag det är ett ypperligt läge att söka sig till dem, säger han.
Lindor Wink lever som han lär och ska dessutom själv till de norska fjällen och jobba inför påsken.
Eleven Hugo Fagerlund är väl införstådd i att han tar studenten under en pressad arbetsmarknad men ser ändå positivt på framtiden.
– Jag tror att det kommer bli bättre i sommar, säger han.