På fredagen kom riksbankschef Erik Thedéen på besök till Nyköping för att tala om läget för inflationen i Sverige. En dag efter att Riksbanken beslutat att höja styrräntan till fyra procent, för att få ned inflationsnivån i landet.
Han inledde seminariet med att berätta om den personliga relation han har till Nyköping sedan barnsben.
– Mina mor- och farföräldrar bodde här, och från att jag var ungefär fem till femton år åkte familjen hit någon gång i månaden, då bodde vi hos mormor.
Först bodde mormodern på Fruängsgatan och sedan i ett stort 1700-talshus på Östra Kyrkogatan. Farföräldrarna på Bagargatan. Morfar var jurist och arbetade bland annat som rådman, domare, i Nyköpings rådhus.
– Jag minns Kumlins bageri, där fick jag fika med mormor!
Erik Thedéen blev vuxen på 80-talet, när inflationen toppade över tio procent. Under 2022 och 2023 har vi varit tillbaka på liknande nivåer igen, och som riksbankschef är det då hans uppgift att kyla ned ekonomin.
Och kylningsverktyget som Erik Thedéen har till hands är styrräntan. När Riksbanken höjer räntan följer i regel bankerna efter med att höja sina räntor på hushållens bolån.
När många hushåll tyngs av höga boendekostnader på grund av räntan, är det inte alltid lätt att kommunicera hur den högre räntan kommer bidra till en bättre ekonomi i framtiden, berättar Erik Thedéen.
– Det svåraste med det här jobbet är att förklara att det som är jobbigt på kort sikt gör att det blir bra på lång sikt.
De senaste månaderna har inflationen sakta men säkert börjat gå nedåt, och en del kanske då tycker att det verkar onödigt att fortsätta höja räntan. Men om man skulle låta bli finns risken att inflationen skjuter iväg uppåt igen, menar han.
– Om man chansar med det här, då är risken att vi får dra i paniksnöret senare och höja mycket mer för att verkligen få stopp på inflationen. Där vill vi inte hamna.
Han liknar inflationen vid ett djuriskt väsen, något som är väldigt oberäkneligt. Därför ser han det som nödvändigt att fortsätta hålla räntan hög ett tag till.
– Inflationen har överraskat negativt flera gånger. Den här inflationsbesten är mycket värre att tampas med än vad vi trodde.
Hur länge kommer räntan vara på så här hög nivå?
– Det är osäkert, men räntan kan komma upp något till och sen ligga kvar här eller på något högre nivåer, i ett och ett halvt år kanske. Framåt 2025 kan den gradvis börja sänkas.
Och på vilken nivå tror du att den kan landa?
Långsiktigt borde den ligga något under fyra procent, men knappast på noll som vi hade under många år. Det var extremnivåer.