I måndags tog Magnus Andersson från kommunens vattenlaboratorium sex nya vattenprover från insjöar.
– Om det finns en brygga så tar vi vattenprover därifrån, annars vadar man ut och tar provet 30 centimeter under ytan. De allra flesta bad provtas en gång i juni, en gång i juli och en gång i augusti, säger han.
Proverna togs i Harhålet, Näsenbadet, Hallbosjön, Hopenbadet, Edstorpsbadet och Ånstabadet och visade tjänliga resultat trots att det i helgen uppmärksammades alger i Edstorpsbadet.
– Är det nästan vinstilla så flyter algerna upp till ytan och då ser det oftast ut att vara värre än vad det är. Blåser det mycket flyter de ut igen.
Totalt tar kommunen 17 vattenprover, 15 av proverna tas på kommunala badplatser och två tas på andra badplatser.
– Från Strandstuviken tar vi prover sex gånger om året eftersom det är ett EU-bad. Näsudden tar vi också prover från två gånger i månaden.
I testerna utgår man från två typer av bakterier som påverkar vattenkvalitén. Den ena heter intestinala enterokocker och är en bakterier som kommer från djur och människors avföring. Den andra är e.kolibakterien.
– E.coli bakterien är tarmbakterier som finns i tarmarna på varmblodiga djur.
Enligt informationscentralen för egentliga Östersjön är det för tidigt att utvärdera sommaren, men man har ändå sett en trend.
– Det blev varmt i början av sommaren och då kom algblomningen igång. Sedan har det blåst ganska mycket i sommar och det har gjort att algerna blandats ut i vattnet och blåst bort från många kustområden. Vi har inte fått in lika många rapporter från privatpersoner. Det kan bero på att färre har badat, säger Emma Lemos, handläggare på länsstyrelsen.
Det finns också väldigt många olika cyanobakterier och arterna skiljer sig mycket mellan hav och sjöar.
– Det finns en väldigt lång lista på cyanobakterier och de kan vara giftiga både i havet och i insjöar. Det kan också vara svårt att se skillnad på dem så man ska alltid vara försiktig.
Från Nyköpingstrakten har det inte kommit in några rapporter om alger under den senaste veckan.
– Det vi däremot kan se utifrån en algkarta från SMHI är att det finns alger som kommer driva söderut, ner mot Nyköping. Sedan har vi också ett högtryck som väntas komma in så om det blir varmt och vindstilla i veckan så kan det uppstå flera, lokala algblomningar.