Under den senaste mandatperioden har Nyköping styrts av S+MP+C. Partierna har inte haft egen majoritet men trojkan släpptes fram av Vänsterpartiet efter valet 2018.
Om det preliminära valresultatet från helgen står sig ser det ut som att S+C+MP kan fortsätta att styra med stöd av V. De fyra rödgröna partierna får tillsammans 31 av 61 mandat i fullmäktige.
Men en förutsättning är att trojkan åter får stöd av Vänsterpartiet – och det är inte självklart. V vill helst vara en del av styret, förklarar Helena Dahlström, partiets toppnamn i kommunen.
Kan ni tänka er att släppa fram S+C+MP igen?
– Det är svårt för mig att svara på nu. Jag behöver ju sätta mig i en förhandling om vad det skulle innebära. Att släppa fram dem utan någon form av förhandling gör jag inte, säger hon.
Samtidigt säger Centerpartiets Martina Hallström tvärt nej till att styra tillsammans med Vänsterpartiet. Centern har två röda linjer, förklarar hon.
– Vi styr inte tillsammans med V eller med SD. I övrigt är vi villiga att diskutera styret tillsammans med alla partier.
Socialdemokraternas Urban Granström har tidigare sagt att han är villig att diskutera ett styre med alla partier utom SD. Han lämnar inga nya besked i dag.
– Vi är gärna med och fortsätter styra Nyköping och kommer att föra de diskussioner som är nödvändiga, säger han.
Miljöpartiets Marco Venegas ser egentligen bara två möjliga koalitioner framför sig. Antingen styrs Nyköping av S+MP+C+V, eller så övertas makten av S tillsammans med M.
– Vi är villiga att styra tillsammans med S, C och V, säger han.
SD blev valets stora vinnare och ökade med flera procentenheter både nationellt och i Nyköping. Partiets toppnamn i Nyköping, Malin Karlsson, är nöjd men tror inte på ett maktskifte i kommunen.
– Jag tror att S fortsätter att styra tillsammans med C och MP med stöd från V, säger hon.
På onsdag räknas de sista rösterna. Flera av partierna uppger att förhandlingar om styret börjar när det finns ett slutgiltigt resultat.
Preliminärt valresultat Nyköping (förra årets inom parentes):
Socialdemokraterna 32,4 % (32,4 %), 20 mandat
Moderaterna 24,4 % (25,6 %), 15 mandat
Sverigedemokraterna 15,5 % (11,8 %), 10 mandat
Centerpartiet 7,3 % (8,2 %), 4 mandat
Vänsterpartiet 6,1 % (5,8 %), 4 mandat
Miljöpartiet 5,3 % (5,5 %), 3 mandat
Kristdemokraterna 4,6 % (5 %), 3 mandat
Liberalerna 3,6 % (4,6 %), 2 mandat