Romerna: "Det har blivit bättre"

Synen på romer har förändrats. Det säger Ale Lindgren, rom i Sverige sedan 50 år. Regeringens utredning tydliggör att romer behandlats som andra klassens människor.

NYKÖPING2014-03-25 21:19

Vakterna gick i klungor fram till kvinnorna med stora kjolar. Det sades att "alla zigenare var tjuvar". De hänvisades till rivningskåkar. Ale Lindgren, 69, bekräftar vitbokens vittnesmål.

– Vi kändes oss som andra klassens människor, säger han.

Medvetet eller omedvetet använder han samma ord som integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som skrev på gårdagens DN Debatt. Han talar om en klass med mycket lägre värde.

– De tänkte inte på att vi var människor. De förstod inte att vi var samma kött och blod, säger Ale Lindgren.

I regeringens utredning sammanfattas 1900-talets övergrepp och kränkningar av romer i Sverige. Romernas inblandning i den svenska folkstammen innebär en försämring av folkrasen, sa man på 20-talet. Fram till 1950-talet förbjöds romer inresa i Sverige, vilket gjorde många rädda att lämna landet. Så sent som 1985 tog fastighetsnämnden i Stockholm fram ett handlingsprogram mot ordningsstörningar, som särskilt riktades till "zigenare".

– De sa svartskalle och zigenare. Mina barn fick höra sådant i skolan, men det är sällan nu, säger Ale Lindgren.

Han och Keijo Lindgren pratar finska med varandra. Keijo förstår väldigt lite svenska. Han kom hit för tio år sedan för att barnen skulle få det bättre. Helsingfors var ingen bra stad för hans tonåringar.

Ale Lindgren har varit här nästan 50 år. På den tiden var Finland betydligt värre för romer än Sverige. Efterkrigstiden var tuff och många tvingades resa runt utan bostad. I Sverige var det bättre, trots att vitboken berättar om hur romska barn fick tillträde till den svenska skolan först under andra halvan av 1900-talet.

Vitboken säger att det var regel snarare än undantag att romska barn sattes i hjälpklasser. Ale Lindgrens barn har inte upplevt det.

– De behandlades som alla andra, säger Ale Lindgren.

1992 kom han till Nyköping.

– I början vaktade de noga i butikerna. Sedan blev de vana och såg att vi inte stal, att vi var normala människor.

Han och Keijo Lindgren är stolta över att vara romer. I dag verkar människor i Sverige se dem som likvärdiga. I stället vill de rikta fokus på Östeuropa.

– De har jordgolv, inget vatten, de hämtar vatten från en brunn i hinkar. Även barnen. 80 personer i en by delar på en brunn. De har filtar i stället för dörrar, fast det är snö och 15-20 minusgrader, säger Ale Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om