Enligt Nyköpings hållbarhetsprogram ska kommunen "utveckla den egna förbrukningen av egenproducerad el". Tekniska divisionen har nu tittat på konsekvenserna av att förse takytorna på Rosvalla med solceller.
Och det visar sig att den stora idrottsanläggningen i många avseenden passar perfekt, berättar Peter Björnhård, förvaltarchef på Kommunfastigheter.
– Elförbrukningen i Rosvalla är hög och den är extra hög under sommaren när solceller producerar som bäst. Dessutom har taken på Rosvalla ett klockrent söderläge. Enligt våra beräkningar skulle solcellsanläggningen minska utsläppen av koldioxid med 28 ton per år.
Förutom miljövinsterna uppstår även rent ekonomiska vinster.
Under de senaste åren har Rosvalla förbrukat ungefär 2 700 megawattimmar el per år. Något som har resulterat i elräkningar på i genomsnitt 5,5 miljoner kronor om året.
Solcellsanläggningen skulle generera ungefär 700 megawattimmar per år. Det minskar Rosvallas årliga elnota med 884 000 kronor – och det under förutsättning att elpriset ligger på en nivå som motsvarar genomsnittet för åren 2018-2021.
– Elpriset har stigit och de flesta bedömare tror att det ska fortsätta vara högt. Räknar vi på ett högre elpris ökar solcellernas bidrag med ytterligare 300 000 kronor per år, säger Peter Björnhård.
Eftersom det ekonomiska bidraget från solcellerna är så stort skulle investeringen bli lönsam, berättar han.
– Under anläggningens livslängd skulle den ekonomiska nyttan totalt uppgå till mellan 15 och 23 miljoner kronor i dagens penningvärde. Och då har vi räknat på med de lägre elpriserna.
Den enda nackdelen med Rosvalla som en solcellsanläggning är takkonstruktionen. Taken är inte konstruerade för så hög vikt, vilket innebär att endast hälften av takytan kan användas.
– Om vi hade kunnat använda hela takytan hade det blivit en av landets största solcellsanläggningar på tak. Men den blir stor oavsett.
I kalkylen har tjänstemännen tittat på vad liknade solcellsanläggningar har kostat att bygga. Nu föreslår tekniska divisionen att anbud på anläggningen ska tas in och att en anbudsbaserad kalkyl ska tas fram.
– Vi bedömer att vår nuvarande kalkyl överensstämmer rätt bra med verkligheten. Men med en anbudsbaserad kalkyl ökar säkerheten ytterligare, säger Peter Björnhård.
Förslaget ska upp på kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka.