Rustade kajer redo för myllrande folkliv

Ett dygn före invigningen är det fortfarande ganska kalt nere i hamnen. Men snart kommer blommor på plats och småbåtar ska kunna lägga till. Förändringen är efterlängtad.

Foto:

Nyköping2014-06-18 06:48

För snart 30 år sedan öppnade det första kaféet i hamnen. Utvecklingen har gått långsamt och fortfarande är det inte helt enkelt att få snurr på verksamheten. Vintertid är allt igenbommat och på somrarna är det inte allom givet att turister hittar ner från centrum.

Kanske är dagens invigning startskottet på något nytt. Det är åtminstone vad både politiker och företagare - och troligen många nyköpingsbor - hoppas.

En rejäl upprustning av kajerna, nya förtöjningsplatser, belysning och planerna på bostäder och butiker på västra sidan gör att hoppet lever om ett myllrande folkliv under mer än en sommarmånad.

– Men det gäller att anordna lite aktiviteter, säger Berit Andreason, som tillsammans med sin man Leif på uppmaning av kommunen startade det första fiket i hamnkontoret 1987, i samband med att Nyköping firade 800 år som stad.

Dåvarande hamnkaptenen Kenneth Attefors var starkt engagerad i att få området levande och stod själv med kaptensmössa och höll i allsångskvällar på kajen.

– Jag tog initiativ till speakers corner och till dragkamp mellan avgångsklasserna på Gripen och Tessin. Lagen stod på varsin sida om hamnen, så en del trillade i. Ett år hade Lena Ph konsert på Stora torget och jag tänkte att det inte skulle komma någon. Men det var tunnsått på torget och svart med folk här, säger Leif Andreason och ler.

Till deras kafé var det rusning. Ibland tog kaffebrödet slut och de tvingades plocka fram ur frysarna.

– Gästerna ville inte ens vänta på att det skulle tina. "Det smälter när man doppar det i kaffet", sa de. Och en del hjälpte till att koka kaffe, vi hann knappt med att ta betalt, minns Berit Andreason.

Efter tre säsonger och kraftigt höjt arrende, från 15 000 till 120 000 kronor för en säsong, avsade de sig verksamheten och återgick till att driva enbart Kumlins och Stenkulla bageri.

De tycker att upprustningen är bra, men anser att det ligger lite väl mycket fokus på ungdomar, med tjo och tjim.

– Och så är det dålig utmärkning hur man tar sig mellan stan och hamnen, säger Berit Andreason.

Den nya trappan som går ända ner till vattnet är inbjudande för att svalka sommarvarma fötter. Men att hoppa i hel går inte. Turistbyrån hänvisar till Stendörren eller Strandstugeviken, flera kilometer bort. En bassäng nära hamnen, drömmen för många, finns ännu bara i planeringsstadiet.

– Alla vi i hamnen har kämpat och velat få till en förbättring. Det är ju bra för kommunen om det kommer fler turister, säger Hasse Ydollahi, som gillar blandningen av äldre och nyare stil i hamnområdet.

Han har drivit Hamngrillen de senaste 20 åren och har sett en stadig förbättring. Från att ha varit ett område som många undvek eftersom det känns otryggt är det nu uppfräschat, upplyst och en mer välbesökt del av Nyköping.

Till skillnad från de flesta andra serveringarna i hamnen säljer han inte alkohol, vilket gör att familjer dominerar som gäster.

Själv har han planer på att bygga ut lite, redan i sommar utökas hans uteservering och de gamla skyltarna ska bytas ut mot modernare.

– När kommunen satsar så vågar vi också satsa, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om