Rysslandsfödda Lora Leijoned känner stor sorg

Nyköpingsbon Lora Leijoned är uppväxt i Sankt Petersburg men mest känd i Nyköping för att ha startat en vårdcentral i Rosenkälla. Hon tycker kriget i Ukraina är ofattbart. "Ryssland slickar ju fortfarande såren efter andra världskriget" säger hon.

Lora Leijoned är i sorg efter Rysslands krig mot Ukraina och vill att Ryssland omedelbart drar bort styrkorna och går mot fred.

Lora Leijoned är i sorg efter Rysslands krig mot Ukraina och vill att Ryssland omedelbart drar bort styrkorna och går mot fred.

Foto: Privat

Nyköping2022-02-26 20:00

– Jag hade en väldigt jobbig dag igår. Jag trodde aldrig att det skulle hända, säger Lora Leijoned.

I slutet av 90-talet och spetsade Lora Leijoned in sig på en konstnärlig karriär i Sverige. Hon hade tröttnat på att de mänskliga rättigheterna kränktes systematiskt i Ryssland och att korruption var så utbrett. Redan som 18-åring såg hon hur människor köpte sig fria från brott, när hon jobbade som sekreterare i en tingsrätt i Sankt Petersburg. Hon blev själv erbjuden pengar.

– Det kändes väldigt konstigt för jag hade ingen makt som 18-åring att påverka de besluten. 

Idag är hon mest känd i Nyköping för att ha startat "Din vårdcentral". Den är såld och nu är hon företagrådgivare och finns bland annat med på 100-listan, vid Handelskammaren, som vill skapa jämställda bolagsstyrelser.

Rösten bär nästan inte när hon berättar om hur hon nåddes av beskedet att Ryssland startat krig mot Ukraina, under torsdagen. Hon hade svårt att ta in bilderna på explosioner och ryska stridsvagnar som passerar in över gränsen till Ukraina. Det kändes overkligt och påminde mer om filmfiktion än verklighet, berättar hon.

– Jag känner bara stor sorg. Ryssland har ju lidit av krig. Framförallt andra världskriget och senare i Afghanistan. Jag trodde inte Putin var så galen att han skulle dra igång det här, säger hon.

Lora Leijoneds pappa och morfar var med under andra världskriget. Pappan blev inkallad som 19-åring och deltog i fem år under de fasansfulla förhållandena. 

– Förstår du varför detta är så tungt för mig? Vi slickar ju fortfarande såren efter det. Fast det har gått 80 år. Jag vet hur kriget påverkar människor, säger hon och hennes brustna röst är nästan mer talande än orden.

Vänner och släktingar som är kvar i Sankt Petersburg är av samma uppfattning som hon själv, att det är ofattbart det som händer. Hon har dessutom – precis som många andra från Ryssland – vänner och bekanta i Ukraina, som också delar med sig från krigssituationen.

– Det gör kriget ännu svårare att begripa. Det är som att angripa sina egna syskon, säger hon.

Hon ser hur både ukrainare och ryssar redan lider och kommer fortsätta göra det.

– Människor dör i krig. Barn kommer att nås av de förlorat sina pappor och kvinnor kommer förlora sina män. Det är någons syskon eller vän som förloras. Det är alltid civila som lider när det pågår ett krig.

Ekonomin påverkades redan med kraftiga börsfall och sanktionerna som sattes in mot Ryssland efter annekteringen av Krimhalvön hade effekter för den ryska befolkningen. Hon ser att de sanktioner som nu sätts in kommer att drabba människor som är emot kriget.

Hur upplever du din egen situation i och med dina ryska bakgrund?

– Jag upplevde rysskräck redan när jag flyttade hit och tänkte direkt att jag ska lära mig svenska så bra som möjligt. Tyvärr fick mitt barn höra i skolan förra veckan att alla från Ryssland är dumma i huvudet. 

Under de första tio åren i Sverige undvek hon att berätta om sin bakgrund och sa bara att hon var från Nyköping, med förhoppning om att slippa frågor. Nu försöker hon vara stolt utan att för den skull vifta med den ryska flagga.

– Bara för att jag är född i Ryssland betyder inte att jag är dålig. Vi ryssar ska inte få skulden bara för att Putin drabbats av galenskap.    

Kriget i Ukraina

Sedan Ukrainas självständigheten 1991 har landet pendlat mellan nära relationer till grannlandet Ryssland och starkt beroende av ekonomiskt och politiskt stöd från västmakterna. Efter en pro-västlig folkresning och Rysslands annektering av Krimhalvön 2014 har förbindelserna med Moskva och Ukraina präglats av fiendskap. Den ryske presidenten Vladimir Putin agerar nu med militära medel för att hindra Ukraina från att orientera sig västerut.

Källa: Utrikespolitiska institutet 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!