I dag har Nyköping omkring 500 studenter som bor och pluggar på yrkeshögskolenivå i Nyköping. I höst, när fem utbildningar blir åtta, beräknas ytterligare 100 studenter tillkomma. Med ett inlägg på Twitter lyfte utbildningschefen för Campus Nyköping, Stig Ekström, frågan om bostadsbrist. "Nu är det dax för #Nyköping att börja bygga studentbostäder", skrev han på mikrobloggen.
– Det här är ett problem. Våra studenter har väldigt svårt att hitta bostäder, så många pendlar in till Nyköping. Det är ett problem för att behålla tillväxt i framtiden, säger han.
Från Nyköpingshems sida väntar ledningen på direktiv från kommunen. De har 15 ungdomslägenheter, men bygger inte en enda studentbostad förrän kommunen finansierar. Studentbostäder är ingenting ett bostadsbolag tjänar pengar på.
– Det går inte runt ekonomiskt. Samhället måste ta ansvar och gå in och bidra. Vi kan inte subventionera det här på hyresgästernas bekostnad, säger Christer Gustavsson, vd för Nyköpingshem.
Politikerna ser dock en annan möjlighet än att använda sitt eget kommunala bostadsbolag. En snabbare lösning. Under ett möte på fredagen diskuterade politiker från majoritet och opposition hur bostäder snabbt kan vaskas fram. Då är inte Nyköpingshem och nybyggnationer den självklara vägen.
– Vi har diskussioner om att jobba närmare de privata hyresvärdarna för att få fram fler lägenheter. Man får höra med dem som äger bostäder i Nyköping för att se om det finns sådant som inte hyrs ut eller som kan byggas om, säger kommunalrådet Urban Granström (S).
Hur stort är behovet?
– Det är svårt att bedöma när det gäller studenter. Jag skulle önska att vi kan få till 50-100 hyresbostäder det närmaste året, säger Urban Granström.
Kan det gå så fort?
– Det finns en del projekt på gång, men det är inget som är konkret.
Oppositionsrådet Anne-Marie Wigertz (M) ser frågan som "mycket angelägen".
– Det här är en gemensam fråga. Det är inte så enkelt som att bygga nytt, då blir hyrorna väldigt höga, säger hon.
Enligt vd:n för Nyköpingshem, Christer Gustavsson, finns en tanke om att bygga mindre lägenheter för att få ner hyresnivåerna.
– Då kan studenter vara med och konkurrera. Rimliga hyror för nybyggda små lägenheter, ettor och tvåor, skulle kunna ligga på 5000-6000 kronor.