Ute i byarna listades många förslag, totala listan var på över 100 A4-sidor.
Ett år senare fattade på måndagen kommunstyrelsen, med önskemålen som grund, beslut om Nyköpings kommuns serviceplan för åren 2020-2022, med underrubriken "En riktlinje för utvecklingen av service på Nyköpings landsbygd".
– Den synliggör behovet av service utanför stadskärnan. Det är lika stora behov överallt, men det ser olika ut beroende på var man bor. Det går inte att göra ett recept som passa för alla, konstaterar kommunalrådet Martina Hallström (C).
Hon tycker det varit spännande att arbetet för att få fram olika förslag engagerat så många, totalt runt 2 000 personer, "i stället för att vi bara hade kokat ihop något i stadshuset".
Berit Christoffersson, näringslivsstrateg och landsbygdslots, har varit med under processen när kommunbygderådet hjälpt till och de tolv inblandade orterna och dess lokala projektledare och arbetsgrupper lagt sina pannor i djupa veck.
– Landsbygdsfrågan, perspektivet, har kommit fram mer tydligt. Det är positivt tycker jag, säger Berit Christoffersson.
Det konstateras att en del orter i trakten redan är starka i sig, men att alla inte haft plattformen.
Ett 20-tal punkter är listade för att få hela bygden delaktig. Bland annat när det gäller bostadsbyggande och näringsliv.
– Kommunen bygger inte bostäder, men man har jobbat på ett visst sätt för att underlätta för bostadsbyggande i exempelvis Stavsjö. Kommer det då någon och vill bygga i Råby ska den få samma möjligheter.