Så blev hyrorna lägre på nytt äldreboende

Hyrorna på äldreboendet Koggen riskerade att bli så höga att personer med lägre inkomster inte skulle ha råd. Då beslutade politikerna om en modell som sänkte hyrorna med flera tusen kronor i månaden.

Hyrorna på äldreboendet Koggen riskerade att bli så höga att personer med lägre inkomster inte hade haft råd att bo där, berättar Sofia Amloh (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Hyrorna på äldreboendet Koggen riskerade att bli så höga att personer med lägre inkomster inte hade haft råd att bo där, berättar Sofia Amloh (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Foto: Ann-Katrin Drevfjäll

Nyköping2020-09-14 06:30

I augusti slogs portarna upp till Nyköpings nyaste äldreboende och inflyttning pågår för fullt. På Koggen finns totalt 72 lägenheter. Alla består av ett rum med kokvrå och storleken varierar mellan 32,48 och 32,63 kvadratmeter.

Hyran för en lägenhet är 6 368 kronor i månaden. Men den hade kunnat vara betydligt högre.

– Om vi låtit kostnaden för de gemensamma utrymmena på äldreboendet belasta hyrorna så hade nog hyrorna på Koggen landat på mellan 8 500 och 9 000 kronor, berättar Mikael Karlsson, fastighetschef i Nyköpings kommun.

Tidigare har det inte funnits någon fastställd princip för hur hyrorna på kommunens äldreboenden – och även för olika sorters gruppboenden – ska räknas fram. I praktiken har dock kostnaden för gemensamma utrymmen tidigare ofta delats av boendets hyresgäster.

Om denna modell använts på Koggen hade hyran alltså hamnat på mellan 8 500 och 9 000 kronor. Konsekvenserna hade blivit orimliga, anser Sofia Amloh (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– En del människor hade inte haft råd att flytta in. Med tanke på att man inte själv väljer att bo inom omsorgen hade detta varit helt orimligt. Vi var tvungna att göra något av rättviseskäl, säger hon.

Resultatet blev att politikerna i början av juni 2020 fastställde en princip för hur hyrorna ska räknas fram för nya äldreboenden och nya gruppbostäder (för personer som behöver stöd enligt LSS eller SOL). Kostnaden för gemensamma utrymmen ska fortsättningsvis inte läggas på hyresgästerna utan i stället betalas av kommunen.

Det innebär att kostnaden för gemensamma utrymmen tas av skattebetalarna i stället för av hyresgästen. Ur kommunens perspektiv är därför incitamentet att hålla ner kostnaderna för nyproduktion mycket större, förklarar Sofia Amloh.

– Eftersom det handlar om skattemedel måste vi ha ett fokus på att hålla nere kostnaderna. Det kan handla om att se över till exempel materialval och vilka funktioner som ett boende ska ha, säger hon.

Även på äldreboendet Myntan – som färdigställdes 2014 – och på gruppboendet Havsörnen – som stod klart 2019 – tar kommunen kostnaden för gemensamma ytor. Men det var först i samband med att hyrorna för Koggen skulle fastställas som kommunen beslutade att ha denna modell som princip.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!