Så blir du en hjälte på olycksplatsen – räddningstjänsten tipsar

De agerade rätt på olycksplatsen och lyfts fram som hjältar i SN. Men vad gör hjältarna rätt? Och vad ska man inte göra? Räddningstjänsten i Nyköping har flera tips.

Förbered dig så gott det går, till exempel genom att skaffa en brandsläckare. Det är ett av Peter Lifvenhages viktigaste tips.

Förbered dig så gott det går, till exempel genom att skaffa en brandsläckare. Det är ett av Peter Lifvenhages viktigaste tips.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-08-22 06:33

Nyheten i korthet

  • Hjältar gjorde skillnad vid bränder i Trosa och Nyköping. Nu ger räddningstjänsten tips på hur man ska agera vid olyckor och bränder.
  • Det är alltid bäst att larma, även om man inte är helt säker på vad som har hänt. Det är också bra att observera och informera om situationen för att hjälpa räddningstjänsten att förbereda insatsen.
  • Det är viktigt att vara förberedd genom att ha fungerande brandvarnare och en brandsläckare i hemmet, samt att kunna första hjälpen och hjärt- och lungräddning (HLR).

Inom loppet av ett dygn gjorde två privatpersoner stor skillnad i samband med bränder i Trosa och i Nyköping.

När det brann på en åker i närheten av Nyköpingsbro den 18 augusti fick räddningstjänsten inledningsvis fel koordinater. Dyrbara minuter gick till spillo men konsekvenserna blev inte stora – delvis tack vare en anonym man, som höll elden i schack med hjälp av en grenruska.

Dagen efter, den 19 augusti, upptäckte joggaren Tobias Sjölund att det brann i en sommarstuga i Trosa. Han slog larm – och dessutom kontrollerade han att stugan var tom på människor och att det inte fanns några gasoltuber på tomten.

I båda fallen har räddningstjänsten beskrivit insatserna som rådiga och hjältemodiga.

– De gjorde allting rätt, säger Peter Lifvenhage, insatsledare och brandinspektör på Sörmlandskustens räddningstjänst, när han träffar SN för att tipsa om hur man ska agera om man vill göra skillnad i samband med bränder och andra olyckor.

undefined
När en sommarstuga brann i Trosa gjorde en förbipasserande joggare allt rätt. Personen larmade och kontrollerade dessutom om det fanns några människor i huset.

Slå larm

Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och slå larm, även om man inte är helt säker på vad det är som har hänt. Ett exempel är om man på avstånd ser en rökpelare. Kanske är röken bara en kontrollerad eldning – men i värsta fall står ett hus i lågor.

– Jag tycker att man är en hjälte om man larmar. Det är prio ett, säger Peter Lifvenhage.

Observera och informera

Sedan får man gärna göra mer än att slå larm. I exemplet med rökpelaren får man gärna åka till platsen där det ryker, för att om möjligt skaffa mer information.

– Det var precis det joggaren i Trosa gjorde. För oss är det extremt värdefullt att veta om det finns människor i huset eller inte. Det gör att vi kan förbereda insatsen på ett helt annat sätt.

Om olyckan eller branden har ägt rum i mer oländig terräng kan det vara värdefullt för räddningstjänsten att få hjälp med att hitta till platsen, till exempel genom att markera rätt avtagsväg med en tröja eller jacka.

Lägg skammen åt sidan

Det är inte helt ovanligt att personer måste larma om olyckor som de själva förorsakat: det kan till exempel handla om att man har tappat kontrollen över eldning på tomten.

– Då gäller det att inte låta skammen förblinda omdömet. En del fortsätter att försöka släcka själva alltför länge, innan de till slut slår larm.

undefined
"Prio ett är att larma. Jag tycker att man är en hjälte om man gör det. Sedan får man gärna göra lite mer också", säger Peter Lifvenhage.

Gripa in?

Ibland är det lämpligt att gripa in. Ett okomplicerat exempel är vid hjärtstopp – genom att påbörja hjärt- och lungräddning (HLR) kan man utgöra skillnaden mellan liv och död.

Så länge man inte riskerar sin hälsa kan det vara rätt att gripa in – om man vidtar rätt åtgärder. Mannen som höll elden i schack med en grenruska, gjorde det utan att riskera sin egen hälsa och åtgärden hade rätt effekt.

Men hur ska man tänka om ett ingripande är förenat med fara? Kanske för ens eget liv.

– Man ska vara försiktig. Det är mindre dåligt att en person omkommer än två. Men i slutändan är detta individens beslut. Om man ser sitt eget barn hamna i livsfara, kan jag inte säga att det är fel om man väljer att riskera sitt eget liv i ett räddningsförsök.

undefined
Förbered dig så gott det går, till exempel genom att skaffa en brandsläckare. Det är ett av Peter Lifvenhages viktigaste tips.

Göra rätt sak!

Det händer att privatpersoner gör ingripanden som är felaktiga. De vidtar åtgärder för att rädda liv – men riskerar att i stället förvärra situationen.

Ett exempel är hur en privatperson agerade i samband med en trapphusbrand förra året, berättar Peter Lifvenhage.

– Personen gick in i det rökiga trapphuset, knackade på alla lägenhetsdörrar och sa åt dem att utrymma. Personen ville väl men det blev fel. Det kan vara förenat med livsfara att gå ut i ett rökfyllt trapphus.

Om man att osäker på hur man ska agera på en olycksplats är det bara att fråga larmoperatören på SOS.

– De vet vad som kan vara lämpligt att göra, säger Peter Lifvenhage.

undefined
Alla bör ha en pulversläckare hemma, säger Peter Lifvenhage.

Var förberedd

Ett av de viktigaste tipsen är att vara förberedd. Och det finns otroligt många sätt att förbereda sig på, berättar Peter Lifvenhage.

– Jag tycker att man är en hjälte om man har fungerande brandvarnare och en brandsläckare i sitt hem, säger han.

Dessutom kan man lära sig första hjälpen och hjärt- och lungräddning (HLR).

Undersökningar visar att i 90 procent av fallen där en person använder HLR så känner personen den som får hjälp. Det kanske är en arbetskamrat eller en familjemedlem.

– En HLR-kurs är en värdefull investering. Om olyckan är framme är det otroligt jobbigt att inte veta hur man ska agera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!