Billig ekologisk vegetarisk mat – som barn dessutom äter – är det ens möjligt?
Adderar du dessutom variabeln att vuxna själva ska tycka om måltiden börjar det närma sig en olöslig ekvation. Men inte för förskolekocken Catharina "Nina" Notheus.
Hon har 40 års erfarenhet av kockyrket, det är inget som går att läsa sig till i en tidning, så förutsättningar är så klart orättvisa. Men flera av hennes tips är enkla.
När SN dyker upp, med bara 20 minuters varsel, har inge tid funnits för att rigga en extra festlig barnmåltid att imponera på pressen med. Idag serveras pasta med rotfruktssås och grönsaker. Det vattnas kanske inte i munnen på dig som läsare men samtidigt en fullt rimlig måltid att laga till hemma – och billig. Fast är det verkligen gott?
Det är det, en riktigt ordentligt god lunch visar det sig när SN får provsmaka. Det är den tomatbaserade rotfruktssåsen som är hemligheten och den innehåller palsternacka, morötter, linser, oregano, majrova och lite fänkål. Så pass god att grönsakerna mot slutet dippas i såsen tills tallriken är "ren".
– Barn gillar kryddig mat, säger hon.
Den kryddiga rotfrukssåsen innehåller inte någon dyr lokaltillverkad sriracha i glasflaska med tjusiga band runt. Det handlar mest om salt och peppar men i en bra balans efter alla provsmakningar. Såsen är mustigt god men inte spetsig som många barn ryggar för.
Nina använder inga recept utan istället sina smaklökar – ofta. Här kommer tips nummer ett, oavsett om du gillar recept eller inte, smaka av maten kontinuerligt.
– Jag smakar av maten hela tiden, säger hon.
Pasta och storkök brukar sällan vara en bra kombination för konsistensen men det löser hon genom att hälla av vattnet precis innan servering.
– Pasta kokas alltid i sista sekund, säger hon.
Barnen på förskolan får plocka sin egen mat och det finns gott om ekologiska grönsaker att välja på. De är uppskurna i bitar och ligger i olika skålar vilket är just tips två och tre.
– Maten ska vara färgglad och inte blandad.
De två tipsen känner säkerligen många föräldrar till och kanske rent av avfärdar. För vem tror att barn ska kasta sig över en salladsbuffé? Taco brukar tillhöra många barns favoritmat, så att avfärda det helt är oklokt.
Nina poängterar att det är viktigt att jobba pedagogiskt med mat. På förskolan finns ett eget utställningsbord där barn får klämma, känna och stoppa grönsaker i munnen och hon får god hjälp av förskolelärarna att uppmuntra det.
– Det är gulligt att se när barnen tuggar på kål eller något annat, säger hon.
Det känns fullt logiskt att barn tuggar på okända grönsaker med tanke på att vissa barn biter på sin egen tröja långt upp i skolåldern.
Så tips nummer fyra, ställ fram grönsaker på bordet hemma så att barn ser dem, kan "leka" med och prata om dem.
Sista tipset nummer fem, går helt emot "inte blanda"-tipset. För det handlar om att blanda mat men på ett hemligt sätt till populära maträtter. För vem har sagt att pannkakssmet inte får innehålla linser eller andra grönsaker?
För dig som vill ha lite överkurs och göra riktigt billig mat är det ordet matsvinn som ska strykas under. Nina planerar alltid sin meny med matrester i åtanke – att de tillhör morgondagens meny. Skalet från rotfrukter är dessutom utmärkt att rosta i ugnen och göra chips av, berättar hon.
– Jag har aldrig haft några problem att få skolans pengar till mat att räcka.