Så firade man jul på kung Birgers tid

I år har coronan stoppat julborden på Nyköpingshus. Men det har firats många jular där tidigare. "Gästabudet år 1317 blev julfesten som spårade ur", säger David Lindén.

Nyköpings gästabud 1317. Modellen är byggd av konstnären Harald Gripe och finns i Kungstornet på slottet.

Nyköpings gästabud 1317. Modellen är byggd av konstnären Harald Gripe och finns i Kungstornet på slottet.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2020-12-12 13:26

– Nyköpings gästabud är en stark nationell händelse i den svenska historien, som nästan alla känner till, säger historikern David Lindén som är bördig från Nyköping.

undefined
Historikern David Lindén är uppvuxen i Nyköping. Hade det här året varit ett vanligt år, hade han firat jul med sina föräldrar, syskon med respektive och syskonbarnen på föräldrarnas lantställe vid Likstammen. Nu vet han inte om restriktionerna tillåter det.

Festen slutade med att kung Birger fängslade sina två bröder och lät dem dö i fängelsehålan.

Nyköpings gästabud var en stor julfest som kan liknas vid dagens moderna kungamiddagar.

– Den stora skillnaden mot i dag är att julen firades under längre tid. Från juldagen till trettondagen, säger David Lindén.

Firandet var strikt religiöst. Man ville fira "Herrens födelse" som är den 25 december och som på latin heter "Nativitas domini". Det var tre mässor som började med midnattsmässa vid tolvslaget natten till den 25:e. På morgonen efter var det julotta och senare på kvällen en vanlig högmässa.

– En annan skillnad var att man inte hade några gafflar. Alla hade med sig sin egen kniv och då är det lätt att förstå att det efter lite dricka kunde bli lite våldsamt, säger han.

undefined
Gästabudssalen i Nyköpingshus var inte platsen för julfesten 1317. Det var Hertig Karl som lät bygga till slottet på 1500-talet och då användes salen som skafferi, enligt Sofia Kummel, antikvarie på Sörmlands museum.

Vad finns det för likheter mot i dag?

– Man åt god mat och hade väldigt trevligt. Rikets absoluta överklass hade inga direkta julklappar men man kanske gav varandra lite gåvor ändå. Men det viktiga var att fira Jesus födelse.

Vad var det för maträtter som dukades upp under firandet?

– Det finns inte några direkta menyer från den här tiden. Men från 1500-talet finns det menyer från Linköpings biskop, Hans Brasks tid. Då åt man bara fiskrätter fram till den 24:e och från den 25:e tog man fram skinka och kötträtter. Bäver grillade man eller åt i gelé. På den tiden trodde man bäver var en fisk. Även saltad gädda brukade finnas på julbordet.

Man kan tänka sig att det åts mycket fisk på kung Birgers tid. Lutfisk lär vara den äldsta maten på julbordet. Det fanns även "dopp i grytan". En lyxig delikates på medeltiden var också olika pastejer men det fanns även skinka och kött. Man tog tillvara det mesta när man slaktade ett djur.

– Det har spårats vörtbröd från den här tiden. Vanliga människor gjorde bröd på råg medans överklassen åt det lyxiga vita brödet av bara vetemjöl, säger han.

undefined
Bröderna Valdemar och Erik anländer till Nyköpingshus i december 1317 efter en inbjudan från brodern, kung Birger. Modellen är byggd av konstnären Harald Gripe.

Vad var det för drycker som serverades?

– Bara det bästa. Det bästa ölet från Tyskland och de bästa vinerna från Spanien och Frankrike. Medeltidens öl var inte som dagens lageröl med mycket kolsyra utan mörkare och mer åt stout-hållet.

Raven van Barnekow var en tysk fogde som firade jul på slottet. Och i hans räkenskaper för Nyköpingshus 1365-1367 går det att läsa vad som behövdes till julfirandet.

undefined
Exakt vad som hände innanför murarna på Nyköpingshus 1317 lär vi nog aldrig få veta?

– Räkenskaperna är som en inköpslista, fast på den här tiden krävde slottet in varorna från traktens bönder. Det står att "julen är allas högtid, från herrarna, tjänarna till hästarna". Hästarna fick havre som lyxmat under julen, säger David Lindén.

David Lindén har bedrivit forskarstudier i historia utomlands. Han tycker väldigt mycket om den sena medeltiden och vasatiden.

– Om man ska se vår samtid som ett hus är det den tiden som är golvet vi står på, säger han.

Hur ska du själv fira jul?

– Jag brukar fira hemma hos mamma och pappa på vårt lantställe vid Likstammen. Men i år kanske det inte blir så på grund av coronan. Jag kanske måste bli lite mer vuxen och fira jul "hemma" i Stockholm, säger han.

Vad är din favoritjulmat?

– Sill, prinskorv och fårfiol. Men på vårt julbord har vi även en gammal rätt, grisfötter. Min morfar åt det så därför äter jag det med, säger David Lindén.

undefined
Valdemar och Erik i fängelsehålan på Nyköpings hus. Modellen är byggd av konstnären Harald Gripe.
Nyköpings gästabud

I december 1317 bjöd Kung Birger in sina bröder Valdemar och Erik till gästabud på Nyköpingshus. Efter en kväll med mycket mat och dryck gick hertigarna till sängs. På natten greps de och fördes till fängelsehålan där de senare dog. "Minns ni Håtunaleken" lär Birger då ha sagt. De orden har blivit berömda. Birger syftade på när han och drottning Märta fängslades av sina bröder i Håtuna elva år tidigare. För att bli fri tvingades han då avstå stora delar av Sverige till dem.

Källa: SO-rummet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!