Enligt en ny undersökning gjord av Tele2* är det ovanligt att koppla bort skärmen helt under juletider. Hela 84 procent av de 1 072 som deltog har skärmtid på julafton. Samtidigt uppger lite mer än en tredjedel att de har känt sig irriterade på att någon i sin närhet använt skärm, i stället för att vara närvarande i stunden.
Utifrån undersökningen, som handlade om svenskarnas inställning till användande av skärmar och sociala medier under jul, har Lisa Thorell, professor i psykologi vid Karolinska institutet, tagit fram tips på hur man bäst hanterar skärmen i jul för att undvika stress och irritation.
1. Använd digitala enheter till sådant som ger dig värde
Undvik att slöscrolla sociala medier om innehållet som finns där stressar dig. Lägg i stället fokus på att hålla kontakt med nära och kära eller titta på en film tillsammans.
2. Ta en paus och logga ut
Sociala medier kan vara ett roligt sätt att följa nära och kära, men försök logga ut en stund och var närvarande i ditt eget firande.
3. Kom ihåg att sociala medier inte visar hela verkligheten
Allt är inte så perfekt som det ser ut på bild. Kom ihåg att det bakom kameran finns brända pepparkakor, en barrande gran eller missnöjda barn i nästan alla hem.
4. Bestäm tillsammans när och hur mycket ni använder era digitala enheter
Sätt upp riktlinjer i familjen för att undvika att bli irriterande på varandras skärmanvändande. Exempelvis att alla lägger bort sina skärmar under julbordet.
5. Känn ingen press på att du själv måste uppdatera med perfekt innehåll
Fota för ditt eget minnes skull och försök njuta av stunden, i stället för att visa upp en till synes perfekt jul för andra. Kanske kan du till och med bjuda på en bild på det stökiga köket eller den slarvigt inslagna julklappen.
Hemma hos Jessica Norrgran och sonen Adrian finns ingen begränsad skärmtid.
– Den yngsta som är elva år, där kan jag ändå gå in när jag märker att hon har spelat eller haft mobilen väldigt länge, säger Jessica Norrgran.
– Min dator är min bästa vän, säger Adrian Norrgran och förklarar att han använder den för att spela spel.
Hos Anette Anklev ser det annorlunda ut:
– Jag skulle inte tycka att det är okej att sitta med mobilen vid middagen eller när man spelar spel. När man umgås så umgås man.