Det står en klarblå plåtflotte på en bakgård i Arnö industriområde. Här, vid en av Nyköpings minst besökta avkrokar, håller en innovation som kan vara ett botemedel mot ett stort miljöproblem på att färdigställas.
– Vi siktar på världsmarknaden så småningom. Problemen är oerhört stora med döda bottnar och övergödda sjöar världen över, säger Nyköpingsbon Ulf Hagström.
Under flera år har Hagström och några av hans kollegor i företaget Ecomb ocean recykle drivit ett utvecklingsprojekt som minst sagt tänker utanför boxen. Tanken är att montera vindkraftverk på båtar och sedan köra runt dem i Östersjön och andra sjöar och hav med syrefattiga bottnar. El från vindkraftverken ska användas till att via elektrolys tillverka syre och vätgas.
Hagström öppnar upp containern på flotten och där finns ett litet syrgasverk. Enkelt förklarat handlar det om en stor akvariepump som med en slang kan syresätta vattnet på önskat djup.
– Det här är den första demonstrationsbåten som vi har byggt. Den drivs av lite sol och vind som är monterade på containerns tak. I det här fallet räcker inte sol och vind utan det krävs även diesel, HVO, för att tillverka syret, berättar Hagström.
Nu ska systemet testas i skarpt läge för första gången i en avsnörd vik av Östersjön.
– Den här ska lastas på en långtradare och vi ska åka ner till Dynestasjön som ligger i södra Östergötland nära Gamleby. Det ska bli jättespännande att testa allting för första gången.
Dynestasjöns bottnar mår inte bra, men är långt ifrån unika. Enligt Havs- och vattenmyndigheten beräknades cirka 18 procent av bottnarna i Egentliga Östersjön, Finska viken och Rigabukten vara syrefria 2020.
– Jag tycker inte att man kan sitta på läktaren och säga att man måste stoppa all tillförsel av näringsämnen. Självklart måste vi göra det, men det går liksom inte sitta och vänta på att Östersjön kommer till något slags ursprungstillstånd om 50-100 år. Det kanske inte finns någon Östersjötumlare kvar då, säger Hagström.
– Jag ser att Östersjön nu, det är ett akut tillstånd. Vi kan inte vänta, det är så jag ser det, men jag är ju lite part i målet.
Det har gjorts många försök runt om i världen med att försöka restaurera bottnar.
– Vad jag vet är det ingen annan som gör det på det här sättet. Än så länge är vi ensamma och behovet är enormt runt om i världen.