Så lyckas du med ostronen – experterna tipsar

Idag är det ostronets dag. Tidningen fick följa med när Hotell- och restaurangsskolans elever hade lektion om den exklusiva råvaran.

"Det sitter en liten muskel här i. Den måste man hjälpa gästerna att lossa så att den ligger löst", säger Claus Jarding när han håller ostronlektion för eleverna på Hotell- och restaurangskolan.

"Det sitter en liten muskel här i. Den måste man hjälpa gästerna att lossa så att den ligger löst", säger Claus Jarding när han håller ostronlektion för eleverna på Hotell- och restaurangskolan.

Foto: Amanda Hanssen

Nyköping2021-09-04 08:47

– Det är så nära naturen man kan komma. Det är en så enkel sak med så mycket innehåll, säger Claus Jarding, yrkeslärare på Hotell-och restaurangskolan i Nyköping.

undefined
"Det är så nära naturen man kan komma", säger yrkesläraren Claus Jarding om ostron.

Idag är det ostronets dag. En dag införd av Ostronakademien, som grundades just 4 september år 2004, i Grebbestad.

– Det var då ostronpremiären var förr i tiden, efter lekperioden på sommaren, säger Staffan Greby, en av Ostronakademiens grundare som även grundade skaldjursrestaurangen Greby's i Grebbestad.

Restaurangen blev känd just för sina ostron och därför ville han starta akademien, för att sprida kunskap, öka intresset och uppmärksamma de svenska ostronen.

Idag får man fiska ostron året runt, det fick man inte förr. Då var det förbjudet mellan maj och september. Akademien ville återuppta premiären och införde därför Ostrondagen den första lördagen i september.

– I norra Bohuslän är det fantastiskt med skaldjur och de svenska ostronen är väldigt högt klassade i kvalitet, säger Claus Jarding.

Under onsdagen höll han lektion om ostron för tredjeårseleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet och tidningen fick vara med.

– Det är en fantastisk upplevelse. Kruxet är ofta att öppna dem, säger Claus.

Han lägger ostronet i en handduk i handen, med den rundade sidan i handflatan, och öppnar upp det med en ostronkniv. Eleverna tittar noga. Det finns också bra videos på Youtube om hur man gör, säger han.

– Man ska behålla så mycket vätska som möjligt. Det är havets juice.

Det klassiska är att äta ostronen råa med olika tillbehör.

– Jag kör bara rakt upp och ner men citron är en jättefin krydda till all fisk, säger Staffan Greby som rekommenderar tre, fyra droppar.

– En annan klassisk sak är finhackad schalottenlök med rödvinsvinäger. Det uppskattar många. Man kan också göra det mer modernt med picklad rödlök. Och andra gillar några stänk tabasco för att få lite hetta. Man kan också göra de Asieninspirerade med ingefära, chili och soja, säger Claus Jarding som även förberett en dillmajonäs.

Eller så gratinerar man ostronen eller använder dem i såser, säger både Claus Jarding och Staffan Greby.

– Jag älskar ostron, säger eleven Rickard Mikkonen.

Det är inte första gången som han provar ostron men det var det för många av eleverna som gavs möjligheten efter att Claus Jarding öppnat dem.

– Som en kyss av havet, säger en av lärarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!