– Det är mest äldre och par som brukar dricksa hos oss och oftast inte mer än tre–fyra procent på notan. Som mest någon hundralapp skulle jag säga, berättar Felicia Ekelund, servitris och bartender på Kickis terrass.
Hon fortsätter:
– Drickskulturen har ju försvunnit mer och mer för varje år. Jag tror dels för att man inte använder lika mycket kontanter och sen finns det ju en diskussion kring varför man ska dricksa, "de jobbar ju för sin lön". Folk har även mindre pengar just nu så jag tror det är en annan anledning till varför det inte dricksas så mycket.
På Skafferiet berättar ägaren Pernilla Aarnio att de har ett nytt kassasystem där kunden får upp rutor med fem, tio, 15 procent, valfritt belopp eller ingen dricks när man ska betala.
– Vi har dock valt att inte använda det utan köra totalbeloppet manuellt, då folk blir lite snåla och oftast väljer det minsta beloppet på fem procent.
– En fredagkväll skulle jag säga att minst 80 procent dricksar men sen skiljer det sig hur mycket folk är villiga att dricksa. Jag själv kan vara lite knusslig med det där och brukar fråga hur dricksen delas upp. Jag tycker att dricksen ska fördelas lika till personalen och inte till ägare eller event restaurangspersonalen åker på.
– Många är okunniga och tror att dricksen ingår i priset, säger Lilli Solli på Brödernas.
Hon fyller i att det händer att folk rundar upp jämnt på totalbeloppet kvällstid.
– Sen är det ju så att vi måste ge bra service. Jag tycker att man inte heller alltid ska förvänta sig att få dricks utan att göra något speciellt.
Aya Nakouri, servitris på Libanon bar & kök säger att mycket färre ger dricks i år och att fler gjorde det för något år sedan.
– Ibland får man 50–100 kronor men det är ungefär vart femte sällskap som väljer att dricksa.
Karishma Gurung är servitris på Tandoori house:
– Folk kan dricksa 20–50 kronor men det är inte så ofta folk väljer att dricksa, det kan vara en eller max tre per kväll. Jag tror inte folk har så mycket pengar.
– Hos oss kan folk dricksa allt ifrån någon krona till 100 kronor när dom äter. Ungefär vart fjärde bord dricksar skulle jag säga. Jag tror inte folk är så vana vid att dricksa och tror även det har att göra med lite hur man är uppväxt, säger Rickard Sundqvist, servitör på Oliver Twist.
På frågan om vad man bör dricksa, om nåt, är de flesta restauranger eniga: Man rundar åtminstone av notan uppåt.