Högtryck på konditorierna – för att du ska få semlor

Under natten mot fettisdagen går bagerierna i östra Sörmland för högtryck. SN har spanat in nyheter, pratat med bagare som jobbar över – och kollat upp vad semlorna kostar i östra Sörmland.


Sara Krath som är konditor på Eko i Nyköping har laddat upp med 4 000 semmelbullar i frysen.

Sara Krath som är konditor på Eko i Nyköping har laddat upp med 4 000 semmelbullar i frysen.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-02-13 06:23

– Vi håller på och bakar för fullt nu och räknar med att det kommer att bli 1 000 semlor av olika sorter till fettisdagen, säger Emelie Pettersson på Kronan i Nyköping.

Nyheter bland semlorna är numera mer regel än undantag. Kronan har kört olika helgsemlor den senaste tiden och valt ut några av dem som gått bäst, som de väljer att baka till fettisdagen.

– Nytt för i år är rulltårtesemlan och croissantsemlan. Vi har flera andra sorter som exempelvis wienersemla, men den som säljs mest är den vanliga, traditionella semlan, fortsätter hon.

undefined
"Bara under de tre senaste åren som vi har haft Kronan har vi märkt att det mesta blivit dyrare, men till i år höjde vi inte priset på vår vanliga semla, som kostar 40 kronor. Vi satsar på att sälja många i stället", säger Emelie Pettersson.

Emelie Pettersson har fått som uppgift att lägga på grädde och mandelmassa. Hennes kollegor Hanna Gustavsson och Lina Lindgren bakar bullarna.

– Man blir lite trött efter ett sådant här arbetspass, säger de.

Priserna på semlor skiljer kraftigt. En skillnad är mellan de stora mataffärerna och de mindre konditorierna, samt mellan fabriksbakade semlor och de som görs i eget bageri. Cecilia Ekberg på Hellmanska gården och Kumlins i Nyköping berättar även att omvärldshändelserna påverkar priset på semlorna.

– Priset på en vanlig semla är detsamma som i fjol hos oss, men våra omkostnaderna har inte minskat. Samtidigt kan vi inte ta hur mycket betalt som helst. När det är krig i Ukraina och det blir svårare att gå med fartyg via Suezkanalen på grund av pirater påverkar det råvarupriserna. De ekologiska mandlarna vi köper in är jättedyra, säger hon.

– Vi har ett litet bageri där vi bakar själva. Nu inför fettisdagen bakar vi ungefär åtta gånger fler semlor än inför en vanlig dag, fortsätter hon.

undefined
”Det har varit mycket jobb för bageriet, så jag inväntar morgondagen. Då kommer stora lass med blå lådor fyllda med semlor”, säger Pia Hendriksson som är konditoribiträde på Mekka konditori i Oppeby.

På Birgers konditori i Oxelösund bakas semlorna till Mekkas konditorier i de fyra sörmländska kommunerna.

– Vi är sex stycken som bakar ganska exakt 6 000 semlor inför fettisdagen. Det blir mycket att göra i natt, säger Mikael Anklev på Mekka som äger Birgers konditori.

Hans grossist har sänkt priserna på några av råvarorna, vilket gjort att semmelpriset också gått ner ett par kronor. Numera kostar en semla 49 kronor på deras konditorier i Oxelösund och Nyköping och är några kronor dyrare i Trosa, Gnesta och Järna, på grund av frakten från Oxelösund.

– Vi var duktiga på att höja priserna när råvarorna blev dyrare, då får vi vara ärliga och sänka också när det blivit billigare, fortsätter Mikael Anklev.

Ulla Ohlson på Ohlsons brödbod i Nyköping berättar att de mest säljer traditionella semlor.

– Det mest udda vi har är en kanelbullesemla, men de är ju ganska vanliga numera, säger hon.

Hos Utsiktens restaurang och kafé i Vagnhärad kostar standardsemlorna 35 kronor i år.

– Vi har väl lagt på en femkrona sen i fjol, säger Lina Bernhardsson.

Inga nyheter på menyn – utan de satsar på bästsäljarna: standardsemlor och wienersemlor.

– Och så har vi semlor som är både laktos- och glutenfria. Vi försöker vara mångfaldiga här så att alla ska kunna äta semlor och vi krånglar inte till det med konstiga blandningar.

undefined
Efter att semlorna rullats ställs de i frysen och tinas sedan upp igen under natten. "Imorgon bitti åker de in jässkåpet", säger Nettan Sahlin, Gnesta hantverksbageri.

På Gnesta hantverksbageri står Nettan Sahlin och rullar semmelbullar inför tisdagens försäljning. I år kostar semlorna här 52 kronor. 

– I fjol låg de på 48 kronor, och året innan var priset 45 kronor. Anledningen är att kostnader som elpriser och råvaror ökar. Vi tar inte ut något mer i lön, säger Nettan Sahlin skämtsamt.

Birgitta Svensson, från Gustafsvik i Gnesta, berättar att årets semlor kostar 54 kronor, två kronor mer än förra året och sex kronor mer än året innan dess. Gustafsvik bakar inte degen själva, men jäsning och fyllning görs på plats. Att semlorna blivit dyrare beror enligt Birgitta Svensson på att det följer den övriga prisutvecklingen.

– Precis allting har ökat i pris, både el, hyra och personal, det avspeglar sig självklart på alla produkter, även en semla, säger Birgitta Svensson.

undefined
Pelle Svensson och Lotta Bylund driver fiket "Pelle och Lottas" i centrala Gnesta. Arkivbild.

Vid Pelle & Lottas café & kakeri på Västra Storgatan i Gnesta kostar en vanlig semla 52 kronor i år, vilket även gäller den blandade semlan – där mandelmassan och grädden vispats samman. 

– Vanilj-, nutella- och wienersemlan kostar 60 kronor, säger kaféägaren Pelle Svensson som berättar att de billigaste semlorna kostade 48 kronor förra året, då de dyrare varianterna låg på 55 kronor. 

– Det är grädden som ligger bakom prisökningen. Den har blivit jättedyr i år och möjligen kostar den lite extra nu när det är semmelsäsong, säger han.

undefined
Sofia Holmström på Ica supermarket Knuten i Oppeby har haft fullt upp med planeringen inför fettisdagen. ”Men det är kul”, säger hon.
Semmelpriser i SN-land

Vi har haft som ambition att få med å ena sidan så många lokala konditorier och bagerier som möjligt, å andra sidan ge en jämförande prisbild av de i regel billigare tvåpacken som finns i de flesta butiker. Listan är alltså inte heltäckande.

Nyköping

Mekka: 49 kronor

Kumlins: 49 kronor

Hellmanska gården: 49 kronor

Ohlsons brödbod: 43 kronor

Kronan: 40 kronor

Butiker:

Stora Coop 2-pack 49,90 kronor

Ica Maxi 2-pack 39,90 kronor

Ica supermarket Knuten 2-pack 39,90 kronor

Willys 2-pack 32,90 kronor

Eko 2-pack 29,98 kronor

City Gross 2-pack 29,95 kronor

Hemköp 2-pack 29,95 kronor och 49,95 kronor

Oxelösund

Birgers konditori 49 kronor

Ica Kvantum 2-pack 39 kronor

Gnesta

Mekka i Gnesta och Järna 54 kronor

Gustafsvik 54 kronor

Gnesta hantverksbageri 52 kronor

Pelle & Lottas café & kakeri 52 kronor 

Butiker:

Coop Gnesta 2-pack 49,95 kronor

Ica supermarket Gnesta 2-pack 48,90 kronor

Hemköp Gnesta 2-pack 29,95 kronor

Trosa

Ica Trossen 2-pack 54,90 kronor

Mekka 54 kronor

Tre små rum 53 kronor

Coop 2-pack 39,90 kronor

Vagnhärad

Utsikten restaurang och kafé 35 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!