Högtryck pĂ„ konditorierna – för att du ska fĂ„ semlor

Under natten mot fettisdagen gĂ„r bagerierna i östra Sörmland för högtryck. SN har spanat in nyheter, pratat med bagare som jobbar över – och kollat upp vad semlorna kostar i östra Sörmland.


Sara Krath som Àr konditor pÄ Eko i Nyköping har laddat upp med 4 000 semmelbullar i frysen.

Sara Krath som Àr konditor pÄ Eko i Nyköping har laddat upp med 4 000 semmelbullar i frysen.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-02-13 06:23

– Vi hĂ„ller pĂ„ och bakar för fullt nu och rĂ€knar med att det kommer att bli 1 000 semlor av olika sorter till fettisdagen, sĂ€ger Emelie Pettersson pĂ„ Kronan i Nyköping.

Nyheter bland semlorna Àr numera mer regel Àn undantag. Kronan har kört olika helgsemlor den senaste tiden och valt ut nÄgra av dem som gÄtt bÀst, som de vÀljer att baka till fettisdagen.

– Nytt för i Ă„r Ă€r rulltĂ„rtesemlan och croissantsemlan. Vi har flera andra sorter som exempelvis wienersemla, men den som sĂ€ljs mest Ă€r den vanliga, traditionella semlan, fortsĂ€tter hon.

"Bara under de tre senaste Ären som vi har haft Kronan har vi mÀrkt att det mesta blivit dyrare, men till i Är höjde vi inte priset pÄ vÄr vanliga semla, som kostar 40 kronor. Vi satsar pÄ att sÀlja mÄnga i stÀllet", sÀger Emelie Pettersson.
"Bara under de tre senaste Ären som vi har haft Kronan har vi mÀrkt att det mesta blivit dyrare, men till i Är höjde vi inte priset pÄ vÄr vanliga semla, som kostar 40 kronor. Vi satsar pÄ att sÀlja mÄnga i stÀllet", sÀger Emelie Pettersson.

Emelie Pettersson har fÄtt som uppgift att lÀgga pÄ grÀdde och mandelmassa. Hennes kollegor Hanna Gustavsson och Lina Lindgren bakar bullarna.

– Man blir lite trött efter ett sĂ„dant hĂ€r arbetspass, sĂ€ger de.

Priserna pÄ semlor skiljer kraftigt. En skillnad Àr mellan de stora mataffÀrerna och de mindre konditorierna, samt mellan fabriksbakade semlor och de som görs i eget bageri. Cecilia Ekberg pÄ Hellmanska gÄrden och Kumlins i Nyköping berÀttar Àven att omvÀrldshÀndelserna pÄverkar priset pÄ semlorna.

– Priset pĂ„ en vanlig semla Ă€r detsamma som i fjol hos oss, men vĂ„ra omkostnaderna har inte minskat. Samtidigt kan vi inte ta hur mycket betalt som helst. NĂ€r det Ă€r krig i Ukraina och det blir svĂ„rare att gĂ„ med fartyg via Suezkanalen pĂ„ grund av pirater pĂ„verkar det rĂ„varupriserna. De ekologiska mandlarna vi köper in Ă€r jĂ€ttedyra, sĂ€ger hon.

– Vi har ett litet bageri dĂ€r vi bakar sjĂ€lva. Nu inför fettisdagen bakar vi ungefĂ€r Ă„tta gĂ„nger fler semlor Ă€n inför en vanlig dag, fortsĂ€tter hon.

”Det har varit mycket jobb för bageriet, sĂ„ jag invĂ€ntar morgondagen. DĂ„ kommer stora lass med blĂ„ lĂ„dor fyllda med semlor”, sĂ€ger Pia Hendriksson som Ă€r konditoribitrĂ€de pĂ„ Mekka konditori i Oppeby.
”Det har varit mycket jobb för bageriet, sĂ„ jag invĂ€ntar morgondagen. DĂ„ kommer stora lass med blĂ„ lĂ„dor fyllda med semlor”, sĂ€ger Pia Hendriksson som Ă€r konditoribitrĂ€de pĂ„ Mekka konditori i Oppeby.

PÄ Birgers konditori i Oxelösund bakas semlorna till Mekkas konditorier i de fyra sörmlÀndska kommunerna.

– Vi Ă€r sex stycken som bakar ganska exakt 6 000 semlor inför fettisdagen. Det blir mycket att göra i natt, sĂ€ger Mikael Anklev pĂ„ Mekka som Ă€ger Birgers konditori.

Hans grossist har sÀnkt priserna pÄ nÄgra av rÄvarorna, vilket gjort att semmelpriset ocksÄ gÄtt ner ett par kronor. Numera kostar en semla 49 kronor pÄ deras konditorier i Oxelösund och Nyköping och Àr nÄgra kronor dyrare i Trosa, Gnesta och JÀrna, pÄ grund av frakten frÄn Oxelösund.

– Vi var duktiga pĂ„ att höja priserna nĂ€r rĂ„varorna blev dyrare, dĂ„ fĂ„r vi vara Ă€rliga och sĂ€nka ocksĂ„ nĂ€r det blivit billigare, fortsĂ€tter Mikael Anklev.

Ulla Ohlson pÄ Ohlsons brödbod i Nyköping berÀttar att de mest sÀljer traditionella semlor.

– Det mest udda vi har Ă€r en kanelbullesemla, men de Ă€r ju ganska vanliga numera, sĂ€ger hon.

Hos Utsiktens restaurang och kafé i VagnhÀrad kostar standardsemlorna 35 kronor i Är.

– Vi har vĂ€l lagt pĂ„ en femkrona sen i fjol, sĂ€ger Lina Bernhardsson.

Inga nyheter pĂ„ menyn – utan de satsar pĂ„ bĂ€stsĂ€ljarna: standardsemlor och wienersemlor.

– Och sĂ„ har vi semlor som Ă€r bĂ„de laktos- och glutenfria. Vi försöker vara mĂ„ngfaldiga hĂ€r sĂ„ att alla ska kunna Ă€ta semlor och vi krĂ„nglar inte till det med konstiga blandningar.

Efter att semlorna rullats stÀlls de i frysen och tinas sedan upp igen under natten. "Imorgon bitti Äker de in jÀsskÄpet", sÀger Nettan Sahlin, Gnesta hantverksbageri.
Efter att semlorna rullats stÀlls de i frysen och tinas sedan upp igen under natten. "Imorgon bitti Äker de in jÀsskÄpet", sÀger Nettan Sahlin, Gnesta hantverksbageri.

PĂ„ Gnesta hantverksbageri stĂ„r Nettan Sahlin och rullar semmelbullar inför tisdagens försĂ€ljning. I Ă„r kostar semlorna hĂ€r 52 kronor. 

– I fjol lĂ„g de pĂ„ 48 kronor, och Ă„ret innan var priset 45 kronor. Anledningen Ă€r att kostnader som elpriser och rĂ„varor ökar. Vi tar inte ut nĂ„got mer i lön, sĂ€ger Nettan Sahlin skĂ€mtsamt.

Birgitta Svensson, frÄn Gustafsvik i Gnesta, berÀttar att Ärets semlor kostar 54 kronor, tvÄ kronor mer Àn förra Äret och sex kronor mer Àn Äret innan dess. Gustafsvik bakar inte degen sjÀlva, men jÀsning och fyllning görs pÄ plats. Att semlorna blivit dyrare beror enligt Birgitta Svensson pÄ att det följer den övriga prisutvecklingen.

– Precis allting har ökat i pris, bĂ„de el, hyra och personal, det avspeglar sig sjĂ€lvklart pĂ„ alla produkter, Ă€ven en semla, sĂ€ger Birgitta Svensson.

Pelle Svensson och Lotta Bylund driver fiket "Pelle och Lottas" i centrala Gnesta. Arkivbild.
Pelle Svensson och Lotta Bylund driver fiket "Pelle och Lottas" i centrala Gnesta. Arkivbild.

Vid Pelle & Lottas cafĂ© & kakeri pĂ„ VĂ€stra Storgatan i Gnesta kostar en vanlig semla 52 kronor i Ă„r, vilket Ă€ven gĂ€ller den blandade semlan – dĂ€r mandelmassan och grĂ€dden vispats samman. 

– Vanilj-, nutella- och wienersemlan kostar 60 kronor, sĂ€ger kaféÀgaren Pelle Svensson som berĂ€ttar att de billigaste semlorna kostade 48 kronor förra Ă„ret, dĂ„ de dyrare varianterna lĂ„g pĂ„ 55 kronor. 

– Det Ă€r grĂ€dden som ligger bakom prisökningen. Den har blivit jĂ€ttedyr i Ă„r och möjligen kostar den lite extra nu nĂ€r det Ă€r semmelsĂ€song, sĂ€ger han.


Sofia Holmström pĂ„ Ica supermarket Knuten i Oppeby har haft fullt upp med planeringen inför fettisdagen. ”Men det Ă€r kul”, sĂ€ger hon.
Sofia Holmström pĂ„ Ica supermarket Knuten i Oppeby har haft fullt upp med planeringen inför fettisdagen. ”Men det Ă€r kul”, sĂ€ger hon.
Semmelpriser i SN-land

Vi har haft som ambition att fÄ med Ä ena sidan sÄ mÄnga lokala konditorier och bagerier som möjligt, Ä andra sidan ge en jÀmförande prisbild av de i regel billigare tvÄpacken som finns i de flesta butiker. Listan Àr alltsÄ inte heltÀckande.

Nyköping

Mekka: 49 kronor

Kumlins: 49 kronor

Hellmanska gÄrden: 49 kronor

Ohlsons brödbod: 43 kronor

Kronan: 40 kronor

Butiker:

Stora Coop 2-pack 49,90 kronor

Ica Maxi 2-pack 39,90 kronor

Ica supermarket Knuten 2-pack 39,90 kronor

Willys 2-pack 32,90 kronor

Eko 2-pack 29,98 kronor

City Gross 2-pack 29,95 kronor

Hemköp 2-pack 29,95 kronor och 49,95 kronor

Oxelösund

Birgers konditori 49 kronor

Ica Kvantum 2-pack 39 kronor

Gnesta

Mekka i Gnesta och JĂ€rna 54 kronor

Gustafsvik 54 kronor

Gnesta hantverksbageri 52 kronor

Pelle & Lottas cafĂ© & kakeri 52 kronor 

Butiker:

Coop Gnesta 2-pack 49,95 kronor

Ica supermarket Gnesta 2-pack 48,90 kronor

Hemköp Gnesta 2-pack 29,95 kronor

Trosa

Ica Trossen 2-pack 54,90 kronor

Mekka 54 kronor

Tre smÄ rum 53 kronor

Coop 2-pack 39,90 kronor

VagnhÀrad

Utsikten restaurang och kafé 35 kronor

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!