– Vi håller på och bakar för fullt nu och räknar med att det kommer att bli 1 000 semlor av olika sorter till fettisdagen, säger Emelie Pettersson på Kronan i Nyköping.
Nyheter bland semlorna är numera mer regel än undantag. Kronan har kört olika helgsemlor den senaste tiden och valt ut några av dem som gått bäst, som de väljer att baka till fettisdagen.
– Nytt för i år är rulltårtesemlan och croissantsemlan. Vi har flera andra sorter som exempelvis wienersemla, men den som säljs mest är den vanliga, traditionella semlan, fortsätter hon.
Emelie Pettersson har fått som uppgift att lägga på grädde och mandelmassa. Hennes kollegor Hanna Gustavsson och Lina Lindgren bakar bullarna.
– Man blir lite trött efter ett sådant här arbetspass, säger de.
Priserna på semlor skiljer kraftigt. En skillnad är mellan de stora mataffärerna och de mindre konditorierna, samt mellan fabriksbakade semlor och de som görs i eget bageri. Cecilia Ekberg på Hellmanska gården och Kumlins i Nyköping berättar även att omvärldshändelserna påverkar priset på semlorna.
– Priset på en vanlig semla är detsamma som i fjol hos oss, men våra omkostnaderna har inte minskat. Samtidigt kan vi inte ta hur mycket betalt som helst. När det är krig i Ukraina och det blir svårare att gå med fartyg via Suezkanalen på grund av pirater påverkar det råvarupriserna. De ekologiska mandlarna vi köper in är jättedyra, säger hon.
– Vi har ett litet bageri där vi bakar själva. Nu inför fettisdagen bakar vi ungefär åtta gånger fler semlor än inför en vanlig dag, fortsätter hon.
På Birgers konditori i Oxelösund bakas semlorna till Mekkas konditorier i de fyra sörmländska kommunerna.
– Vi är sex stycken som bakar ganska exakt 6 000 semlor inför fettisdagen. Det blir mycket att göra i natt, säger Mikael Anklev på Mekka som äger Birgers konditori.
Hans grossist har sänkt priserna på några av råvarorna, vilket gjort att semmelpriset också gått ner ett par kronor. Numera kostar en semla 49 kronor på deras konditorier i Oxelösund och Nyköping och är några kronor dyrare i Trosa, Gnesta och Järna, på grund av frakten från Oxelösund.
– Vi var duktiga på att höja priserna när råvarorna blev dyrare, då får vi vara ärliga och sänka också när det blivit billigare, fortsätter Mikael Anklev.
Ulla Ohlson på Ohlsons brödbod i Nyköping berättar att de mest säljer traditionella semlor.
– Det mest udda vi har är en kanelbullesemla, men de är ju ganska vanliga numera, säger hon.
Hos Utsiktens restaurang och kafé i Vagnhärad kostar standardsemlorna 35 kronor i år.
– Vi har väl lagt på en femkrona sen i fjol, säger Lina Bernhardsson.
Inga nyheter på menyn – utan de satsar på bästsäljarna: standardsemlor och wienersemlor.
– Och så har vi semlor som är både laktos- och glutenfria. Vi försöker vara mångfaldiga här så att alla ska kunna äta semlor och vi krånglar inte till det med konstiga blandningar.
På Gnesta hantverksbageri står Nettan Sahlin och rullar semmelbullar inför tisdagens försäljning. I år kostar semlorna här 52 kronor.
– I fjol låg de på 48 kronor, och året innan var priset 45 kronor. Anledningen är att kostnader som elpriser och råvaror ökar. Vi tar inte ut något mer i lön, säger Nettan Sahlin skämtsamt.
Birgitta Svensson, från Gustafsvik i Gnesta, berättar att årets semlor kostar 54 kronor, två kronor mer än förra året och sex kronor mer än året innan dess. Gustafsvik bakar inte degen själva, men jäsning och fyllning görs på plats. Att semlorna blivit dyrare beror enligt Birgitta Svensson på att det följer den övriga prisutvecklingen.
– Precis allting har ökat i pris, både el, hyra och personal, det avspeglar sig självklart på alla produkter, även en semla, säger Birgitta Svensson.
Vid Pelle & Lottas café & kakeri på Västra Storgatan i Gnesta kostar en vanlig semla 52 kronor i år, vilket även gäller den blandade semlan – där mandelmassan och grädden vispats samman.
– Vanilj-, nutella- och wienersemlan kostar 60 kronor, säger kaféägaren Pelle Svensson som berättar att de billigaste semlorna kostade 48 kronor förra året, då de dyrare varianterna låg på 55 kronor.
– Det är grädden som ligger bakom prisökningen. Den har blivit jättedyr i år och möjligen kostar den lite extra nu när det är semmelsäsong, säger han.