â Vi hĂ„ller pĂ„ och bakar för fullt nu och rĂ€knar med att det kommer att bli 1 000 semlor av olika sorter till fettisdagen, sĂ€ger Emelie Pettersson pĂ„ Kronan i Nyköping.
Nyheter bland semlorna Àr numera mer regel Àn undantag. Kronan har kört olika helgsemlor den senaste tiden och valt ut nÄgra av dem som gÄtt bÀst, som de vÀljer att baka till fettisdagen.
â Nytt för i Ă„r Ă€r rulltĂ„rtesemlan och croissantsemlan. Vi har flera andra sorter som exempelvis wienersemla, men den som sĂ€ljs mest Ă€r den vanliga, traditionella semlan, fortsĂ€tter hon.
Emelie Pettersson har fÄtt som uppgift att lÀgga pÄ grÀdde och mandelmassa. Hennes kollegor Hanna Gustavsson och Lina Lindgren bakar bullarna.
â Man blir lite trött efter ett sĂ„dant hĂ€r arbetspass, sĂ€ger de.
Priserna pÄ semlor skiljer kraftigt. En skillnad Àr mellan de stora mataffÀrerna och de mindre konditorierna, samt mellan fabriksbakade semlor och de som görs i eget bageri. Cecilia Ekberg pÄ Hellmanska gÄrden och Kumlins i Nyköping berÀttar Àven att omvÀrldshÀndelserna pÄverkar priset pÄ semlorna.
â Priset pĂ„ en vanlig semla Ă€r detsamma som i fjol hos oss, men vĂ„ra omkostnaderna har inte minskat. Samtidigt kan vi inte ta hur mycket betalt som helst. NĂ€r det Ă€r krig i Ukraina och det blir svĂ„rare att gĂ„ med fartyg via Suezkanalen pĂ„ grund av pirater pĂ„verkar det rĂ„varupriserna. De ekologiska mandlarna vi köper in Ă€r jĂ€ttedyra, sĂ€ger hon.
â Vi har ett litet bageri dĂ€r vi bakar sjĂ€lva. Nu inför fettisdagen bakar vi ungefĂ€r Ă„tta gĂ„nger fler semlor Ă€n inför en vanlig dag, fortsĂ€tter hon.
PÄ Birgers konditori i Oxelösund bakas semlorna till Mekkas konditorier i de fyra sörmlÀndska kommunerna.
â Vi Ă€r sex stycken som bakar ganska exakt 6 000 semlor inför fettisdagen. Det blir mycket att göra i natt, sĂ€ger Mikael Anklev pĂ„ Mekka som Ă€ger Birgers konditori.
Hans grossist har sÀnkt priserna pÄ nÄgra av rÄvarorna, vilket gjort att semmelpriset ocksÄ gÄtt ner ett par kronor. Numera kostar en semla 49 kronor pÄ deras konditorier i Oxelösund och Nyköping och Àr nÄgra kronor dyrare i Trosa, Gnesta och JÀrna, pÄ grund av frakten frÄn Oxelösund.
â Vi var duktiga pĂ„ att höja priserna nĂ€r rĂ„varorna blev dyrare, dĂ„ fĂ„r vi vara Ă€rliga och sĂ€nka ocksĂ„ nĂ€r det blivit billigare, fortsĂ€tter Mikael Anklev.
Ulla Ohlson pÄ Ohlsons brödbod i Nyköping berÀttar att de mest sÀljer traditionella semlor.
â Det mest udda vi har Ă€r en kanelbullesemla, men de Ă€r ju ganska vanliga numera, sĂ€ger hon.
Hos Utsiktens restaurang och kafé i VagnhÀrad kostar standardsemlorna 35 kronor i Är.
â Vi har vĂ€l lagt pĂ„ en femkrona sen i fjol, sĂ€ger Lina Bernhardsson.
Inga nyheter pĂ„ menyn â utan de satsar pĂ„ bĂ€stsĂ€ljarna: standardsemlor och wienersemlor.
â Och sĂ„ har vi semlor som Ă€r bĂ„de laktos- och glutenfria. Vi försöker vara mĂ„ngfaldiga hĂ€r sĂ„ att alla ska kunna Ă€ta semlor och vi krĂ„nglar inte till det med konstiga blandningar.
PÄ Gnesta hantverksbageri stÄr Nettan Sahlin och rullar semmelbullar inför tisdagens försÀljning. I Är kostar semlorna hÀr 52 kronor.
â I fjol lĂ„g de pĂ„ 48 kronor, och Ă„ret innan var priset 45 kronor. Anledningen Ă€r att kostnader som elpriser och rĂ„varor ökar. Vi tar inte ut nĂ„got mer i lön, sĂ€ger Nettan Sahlin skĂ€mtsamt.
Birgitta Svensson, frÄn Gustafsvik i Gnesta, berÀttar att Ärets semlor kostar 54 kronor, tvÄ kronor mer Àn förra Äret och sex kronor mer Àn Äret innan dess. Gustafsvik bakar inte degen sjÀlva, men jÀsning och fyllning görs pÄ plats. Att semlorna blivit dyrare beror enligt Birgitta Svensson pÄ att det följer den övriga prisutvecklingen.
â Precis allting har ökat i pris, bĂ„de el, hyra och personal, det avspeglar sig sjĂ€lvklart pĂ„ alla produkter, Ă€ven en semla, sĂ€ger Birgitta Svensson.
Vid Pelle & Lottas cafĂ© & kakeri pĂ„ VĂ€stra Storgatan i Gnesta kostar en vanlig semla 52 kronor i Ă„r, vilket Ă€ven gĂ€ller den blandade semlan â dĂ€r mandelmassan och grĂ€dden vispats samman.
â Vanilj-, nutella- och wienersemlan kostar 60 kronor, sĂ€ger kaféÀgaren Pelle Svensson som berĂ€ttar att de billigaste semlorna kostade 48 kronor förra Ă„ret, dĂ„ de dyrare varianterna lĂ„g pĂ„ 55 kronor.
â Det Ă€r grĂ€dden som ligger bakom prisökningen. Den har blivit jĂ€ttedyr i Ă„r och möjligen kostar den lite extra nu nĂ€r det Ă€r semmelsĂ€song, sĂ€ger han.