Solen går upp allt tidigare, samtidigt som den går och lägger sig allt senare för varje dag som går. Dagarna blir längre och många av oss blir gladare och piggare.
– Under den mörka vinterperioden är det ju som att vi människor går i ide. Man vill krypa in och tända ljus. Men när våren kommer vill man vara ute, säger Sol-Britt Lonne Rahm, verksamhetschef för bland annat hudkliniken i Nyköping, som exempelvis erbjuder ljusbehandling.
Sedan vintersolståndet inföll, den 22 december, har soltiden ökat med en timma och 47 minuter, till och med den 30 januari. I snitt blir det ungefär två till fyra minuter mer dagsljus per dag. Det enligt vädertjänsten Vackert väder, som använder data från bland annat SMHI.
Det fortsätter så fram till den 20 juni, då det är sommarsolstånd. Sedan blir det mörkare igen.
– Man blir ganska trött, matt och man orkar inte så mycket under den mörka årstiden. Till skillnad mot när ljuset kommer. Det är befrämjande för själen, säger Sol-Britt Lonne Rahm.
Det kan även finnas en baksida med att ljuset kommer, menar hon:
– Det blir ofta så att man har väldigt mycket förväntningar, det är så mycket man vill göra. Men det kan vara svårt att hinna med och då är det lätt att få ångest.
Sol-Britt Lonne Rahm påminner om att det är viktigt att tänka sig för, i de första solstrålarna.
– Det är väldigt lätt att bränna sig när den första vårsolen kommer. Är man ute på sjön eller åker skidor är det väldigt lätt att bränna sig. Framför allt om man är nere i alperna, där är solen ännu starkare.