Så mycket längre blir dagarna – det gör ljuset med dig

Solen och ljuset ökar sin närvaro. "När ljuset kommer blir man pigg och glad och vill bara springa ut", säger Sol-Britt Lonne Rahm.

"Man blir pigg och glad av dagsljus", säger Sol-Britt Lonne Rahm som är verksamhetschef inom Region Sörmland för bland annat hudkliniken i Nyköping.

"Man blir pigg och glad av dagsljus", säger Sol-Britt Lonne Rahm som är verksamhetschef inom Region Sörmland för bland annat hudkliniken i Nyköping.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-02-01 04:43

Solen går upp allt tidigare, samtidigt som den går och lägger sig allt senare för varje dag som går. Dagarna blir längre och många av oss blir gladare och piggare. 

– Under den mörka vinterperioden är det ju som att vi människor går i ide. Man vill krypa in och tända ljus. Men när våren kommer vill man vara ute, säger Sol-Britt Lonne Rahm, verksamhetschef för bland annat hudkliniken i Nyköping, som exempelvis erbjuder ljusbehandling.

Sedan vintersolståndet inföll, den 22 december, har soltiden ökat med en timma och 47 minuter, till och med den 30 januari. I snitt blir det ungefär två till fyra minuter mer dagsljus per dag. Det enligt vädertjänsten Vackert väder, som använder data från bland annat SMHI.

Det fortsätter så fram till den 20 juni, då det är sommarsolstånd. Sedan blir det mörkare igen.

– Man blir ganska trött, matt och man orkar inte så mycket under den mörka årstiden. Till skillnad mot när ljuset kommer. Det är befrämjande för själen, säger Sol-Britt Lonne Rahm.

undefined
Det gäller att vara försiktig när den första vårsolen kommer fram.

Det kan även finnas en baksida med att ljuset kommer, menar hon:

– Det blir ofta så att man har väldigt mycket förväntningar, det är så mycket man vill göra. Men det kan vara svårt att hinna med och då är det lätt att få ångest.

Sol-Britt Lonne Rahm påminner om att det är viktigt att tänka sig för, i de första solstrålarna.

– Det är väldigt lätt att bränna sig när den första vårsolen kommer. Är man ute på sjön eller åker skidor är det väldigt lätt att bränna sig. Framför allt om man är nere i alperna, där är solen ännu starkare.

Det gör solen med dig

Människokroppen kan själv inte producera D-vitamin men det hjälper solen till med. D-vitamin är viktig för kroppens skelett och tänder. För att tillgodose sitt behov av D-vitamin behöver en människa med ljus hy bara vara ute i solen i 15 till 30 minuter en svensk sommardag. Har man istället en mörkare hud behöver man vara ute längre tid för att få sin dagliga dos.

Solen påverkar även vårt mående och gör oss gladare. Men för höga doser kan också vara skadligt. Solens ultravioletta ljus UVA och UVB påverkar kroppen på olika sätt. UVA-strålarna går djupt ner i huden och gör så att den åldras. UVB-strålarna gör så att huden får sin bruna färg, men kan i sin tur orsaka brännskador och hudcancer.

Källa: Vårdkoncernen Capio

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!