Förutom att anmälningarna om misshandel mot barn ökar ligger Nyköping högt i förhållande till rikssnittet.
– Så är det. Hur vi än vrider och vänder på siffrorna så visar det sig att antalet anmälningar är högre än förväntat i Nyköping. Men vad det beror på är osäkert, säger Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping och den som tagit fram lägesbilden.
För barn mellan 15-17 år gjordes 67 anmälningar under 2021. Med hänsyn tagen till befolkningsmängden är det 86 procent över rikssnittet. Förhållandet ser likartat ut för barn mellan 7-15 år. Där anmäldes 107 brott, vilket är 47 procent över rikssnittet.
Enligt Per Lindberg kan en möjlig förklaring vara att skolorna i Nyköping är duktiga på att göra polisanmälningar i samband med bråk.
– Det kan vara en förklaring. Möjligen kan vi få ett svar med hjälp av de elevundersökningar som kommunen gör. Det ska bli intressant att ta del av dem, säger han.
Lägesbilden ska fungera som ett underlag när polisen och kommunen tar fram en ny plan för sitt gemensamma brottsförebyggande arbete. Rapporten är viktig för att identifiera fokusområden – med andra uppgifter och rapporter är lika viktiga, berättar Per Lindberg.
– Kommunen gör sina undersökningar, till exempel elevundersökningarna. För att få en bra helhetsbild måste man avvakta de uppgifter som kommunen får fram, säger han.
För flera andra brott ses en nedåtgående trend. Vad gäller inbrott i villor och radhus gjordes 38 anmälningar under 2021. Det är den lägsta siffran på tio år.
Per Lindberg tror att en viktig förklaring kan vara att grannsamverkan blir allt vanligare i Nyköping. Bara under årets första fem månader har 600 hushåll anslutit sig och i dag deltar över 6 000 hushåll i verksamheten.
– Vi vet att grannsamverkan är väldigt effektivt. Enligt vissa studier minskar inbrotten med cirka 35 procent när ett område går med, säger han.
Även anmälda stöld- och tillgreppsbrott minskar i Nyköping. Trenden har synts i flera år och utvecklingen vad gäller cykelstölder är kanske det tydligaste exemplet. Där har antalet anmälningar mer än halverats sedan 2017.
– En sannolik förklaring är att cykelägarna har skaffat sig bättre lås. Möjligen har även fler arbetsgivare cykelrum i dag än tidigare. Alla sådana förebyggande åtgärder påverkar antalet cykelstölder neråt, säger Per Lindberg.