Privatekonomens tips: Så ska du tänka om veckopeng

Trots sämre ekonomi fortsätter föräldrar att ge sina barn veckopeng. Men hur ska man egentligen tänka kring barn och pengar? Privatekonomen Christian Zonneveld ger råd.

Att ge veckopeng och lära barnen att hålla sig till den är viktigt för att de ska få ett sunt ekonomiskt tänk som vuxna. Det säger Christian Zonneveld på Sörmlands Sparbank som nyligen genomfört en undersökning kring vecko- och månadspeng.

Att ge veckopeng och lära barnen att hålla sig till den är viktigt för att de ska få ett sunt ekonomiskt tänk som vuxna. Det säger Christian Zonneveld på Sörmlands Sparbank som nyligen genomfört en undersökning kring vecko- och månadspeng.

Foto: JESSICA GOW / TT

Nyköping2023-11-07 08:48

Hög inflation och kraftigt stigande räntor har försämrat många familjers ekonomi, men föräldrars vilja att ge barn veckopeng är oförändrad. Tre av fyra barn får i dag vecko- eller månadspeng, visar en undersökning av Kantar-Sifo på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

– Man prioriterar sina barn och sätter dem före sig själv. Man drar ner på bio- och restaurangbesök, men inte på fritidsaktiviteter eller veckopeng till barnen, förklarar Christian Zonneveld, privatmarknadschef Nyköping/Oxelösund på Sörmlands Sparbank.

Hur mycket barnen får i veckopeng har inte förändrats nämnvärt.

– Man börjar ge veckopeng till barn när de är sex-sju år och då får de oftast kontanter, vilket blir tydligare för ett litet barn. Tjugo kronor är den peng man anser är normalt för en sjuåring att få att köpa godis för och det är ungefär samma belopp man själv fick som barn – föräldrarna har inte kompenserat för inflationen, säger Christian Zonnerveld.

När barnen blir ungefär elva-tolv år får de istället pengarna via Swish.

– Det fungerar bra, i den åldern har de fått ett konsekvenstänk och förstår att när det sinar på kontot är pengarna slut – även om de är digitala, säger Christian Zonnerveld.

Men hur ska man egentligen tänka kring barn och pengar? Christian Zonneveld ger sina bästa tips och råd:

undefined
De geografiska skillnaderna är små vad gäller vecko- och månadspeng. Mindre skillnader syns dock: i Malmö är föräldrar mer benägna att ge barn vecko- och månadspeng än i övre Norrland.
  • Ge veckopeng.

Att ge veckopeng och prata om vad saker kostar är viktigt för barnens framtida förhållande till ekonomi:

– Att prata om vad som händer när pengarna tar slut och vad man gör både för att få och behålla pengar är jätteviktigt. Vi kan se att det finns ett samband mellan att lära sig detta som barn och att ha ett sunt ekonomiskt tänk som vuxen. De som inte har det riskerar att i framtiden skuldsätta sig och i värsta fall hamna hos Kronofogden.

undefined
Mindre barn får fortfarande oftast sin veckopeng i kontanter, medan elva, tolvåringar oftast får pengarna via Swish.
  • Ge inte mer när pengarna är slut.

55 procent av sörmlänningarna ger mer pengar till barnen när vecko- eller månadspengen är slut. Det rekommenderas inte:

– Den summa man får är den man ska hålla sig till – föräldrarna är inga bankomater eller swishautomater. Även om det inte är mycket pengar man ger extra så lär man barnet ett annat beteende. I så fall kanske man ska höja veckopengen istället.

undefined
Att städa sitt rum kan vara en motprestation för att få veckopeng.
  • Mer motprestation ju äldre barnen är.

– Det är väldigt bra att lära barn att man behöver göra något för att få pengar, till exempel städa sitt rum eller duka. Då får de också en förståelse för att föräldrar går till jobbet för att tjäna pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!