Lätt få lägenhet i Nyköping – värdarna konkurrerar med rabatter

Det finns gott om lediga lägenheter i Nyköping. Och fler kommer. För att få sina lägenheter uthyrda erbjuder många värdar rabatter.

Niclas Persson, här med sonen Ted, är nöjd över att snabbt ha hittat en hyreslägenhet i Nyköping.

Niclas Persson, här med sonen Ted, är nöjd över att snabbt ha hittat en hyreslägenhet i Nyköping.

Foto: Johannes Tångeberg

Nyköping2024-10-01 06:23

– Vi hade tur som fick tag på den här fyran, det var bara två sådana lägenheter kvar här vid det tillfället, säger Niclas Persson.

Han bor med sin familj i ett av de nybyggda hyreshusen på Mejerivägen i Oppeby.

–Jag trivs jättebra. Vi fick ett till barn, så nu kan båda barnen få varsitt rum, säger han.

Niclas Persson pratar om tur, men säger samtidigt att det inte alls var svårt att få tag på lägenheten. Allt gick smidigt och snabbt.

För några år sedan hade det sannolikt varit betydligt svårare. För just nu finns många lediga hyreslägenheter i Nyköping.

– Det har byggts jättemycket. Vi märker av skillnaden, helt klart. Det är en minskad efterfrågan, eftersom konkurrensen har hårdnat betydligt, säger Martina Hefling, kundcenterchef vid kommunägda Nyköpingshem.

undefined
Martina Hefling på Nyköpingshem ser en risk att marknaden för dyra nyproducerade lägenheter snart är mättad i Nyköping och tycker att det är klokt att vänta med nybyggen.

Tidigare har det varit många års väntetid för att få en lägenhet hos dem. I dag är det möjligt att få en lägenhet mer eller mindre direkt, konstaterar Martina Hefling.

Och så ser det ut på flera håll. Eftersom alla privata hyresvärdar inte har ett strikt kösystem, är det svårt att få fram en siffra på hur länge de som får en lägenhet har behövt vänta. Hos Homeq, som sköter köerna åt många privata värdar, är snittiden 1,7 år. 

Men för den som behöver en lägenhet genast finns goda chanser. SN har varit i kontakt med ett stort antal hyresvärdar i Nyköping, och flera av dem säger att de har lägenheter som kan hyras ut omgående, utan kötid. 

Flera erbjuder dessutom olika typer av rabatter för att locka nya hyresgäster, som en eller flera hyresfria månader.

undefined
Åpromenaden. Här finns nybyggda hyresrätter.
undefined
På Runebergsgatan finns just nu flera lediga lägenheter.
undefined
Marieberg, i Brandkärr. Här liksom på många andra ställen kan den som flyttar in få hyresrabatt.
undefined
Vid Mejerivägen i Oppeby finns det lediga lägenheter som hyrs ut med rabatt.

Det gäller till exempel just det nybyggda området vid Mejerigatan i Oppeby. Även Riksbyggen erbjuder hyresrabatt för sina lägenheter i Marieberg, liksom Resinova vid nybyggda Åpromenaden. 

Ändå är det ingen av de hyresvärdar som SN varit i kontakt med, och som velat kommentera marknadsläget, som säger sig ha allvarliga problem med att få sina lägenheter uthyrda. Även om konkurrensen har hårdnat finns en efterfrågan, uppger de.

Mäklaren Wenche Östensen på Croisette jobbar med att hyra ut lägenheter i Oppeby. Nyligen blev ännu ett hus klart för uthyrning där, men trots ett stort utbud finns det ett intresse för lägenheterna.

– Det tickar på i ungefär samma takt, vi skriver ett antal kontrakt i veckan och så har det sett ut hela sommaren, säger hon.

undefined
Wenche Östensen ser positivt på utvecklingen i Nyköping. Som det ser ut nu kan de flesta som behöver någonstans att bo snabbt få en lägenhet.

Men visst har hyresmarknaden förändrats på senare tid, konstaterar hon.

– Absolut, inget tal om saken.

Den som uppfyller hyresvärdarnas krav kan ofta få en lägenhet direkt – och dessutom välja mellan flera olika lägen och hyresvärdar. En positiv utveckling, menar Wenche Östensen.

– Det gör att alla har möjlighet att ganska lätt skaffa sig en bostad.

Martina Hefling på Nyköpinghem uppger att det krävs mer jobb nu för att få lägenheterna uthyrda, men att man än så länge lyckas undvika att många står tomma under längre tid.

– Vi är inte i något katastrofläge, än, säger hon.

undefined
Hansastaden i Nyköping.

Men konkurrensen kommer sannolikt att hårdna ytterligare, eftersom hundratals lägenheter kommer att släppas ut på marknaden i närtid. I Nybyggda Hansastaden, nära hamnen, ska de första hyresgästerna snart flytta in. Och i kvarteret Stockrosen, intill Sunlight, blir 434 nya bostäder klara nästa år.

På Nyköpingshem har man redan rustat för att det blivit svårare att hyra ut, bland annat genom utöka med en uthyrare till.

– Vi riggar oss, för nu kommer det ytterligare 900 lägenheter i Nyköping. Det är klart att det kommer att märkas av, säger Martina Hefling.

Här finns lägenheterna

Det finns gott om lediga hyreslägenheter i Nyköping. Här är några exempel:

Marieberg: Här erbjuder Riksbyggen ettor och tvåor med hyresrabatt.

Oppeby: Hyrs ut via Croisette: Nybyggda hyreslägenheter, rabatt erbjuds.

Runebergsgatan: Neobo erbjuder rabattt på några av sina lägenheter här.

Brandkärr och Isaksdal: Victoriahem har i dagsläget ett 20-tal lediga lägenheter.

Åpromenaden: Resinova ebjuder nyproducerade hyresrätter med en hyresfri månad.

Hansastaden: Här byggs 471 nya lägenheter. De första hyresgästerna ska flytta in i oktober. Här erbjuds också just nu rabatt.

Arnö: Vid Strandparksvägen finns i dagsläget 13 lediga lägenheter hos Riksbyggen.

Nyköpingshem: Har i dagsläget ett 20-tal lediga lägenheter. Kötiderna kan variera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!