Nu vill den styrande majoriteten S + M att Nyköpings skolor ska erbjuda eleverna undervisning på engelska.
– Det känns spännande och viktigt. Vi har till och från fört diskussioner med samarbetspartners och då har frågan dykt upp. Vi kände att det är bra att göra det – så att vi står beredda, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).
Han vill inte gå in på vilka företag eller branscher som efterfrågat undervisningen.
Det är division utbildning som har fått uppdraget att söka tillstånd hos Skolinspektionen. De skolor som kan bli aktuella är låg- och mellanstadieskolan Östra skolan och högstadieskolan Omega. Undervisning på engelska för gymnasieungdomar är inte planerad i dagsläget.
Enligt Urban Granström är det maximalt 50 procent av undervisningen som kan ske på engelska, eftersom utbildningen ska följa den svenska läroplanen. Hur många elever som kan tänkas få ta del av det hela är inte bestämt.
Kommunen har inspirerats av städer som Skellefteå och Borlänge som erbjuder en internationell gymnasieutbildning, så kallad International baccalaureate. IB-programmet är helt på engelska.
Har utbildningen gynnat deras näringsliv?
– Det är svårt att säga. Men behovet har funnits och de har svarat upp mot det, säger Urban Granström.
Varför inför inte Nyköping en International baccalaureate (IB)?
– Vi har valt spåret med en svensk läroplan, det är krångligare med en IB och inte lika lätt att få elever. Vi vill erbjuda utbildningen brett.
Den löpande kostnaden tror inte Urban Granström blir påtaglig, eftersom det införs på befintliga skolor som en del av undervisningen. Uppstartskostnaden landar dock på en halv miljon kronor. Peter Ekedahl, som är chef för division utbildning, menar att kostnaden beror på hur stor satsningen blir och kan inte gå in på detaljer.
Nyligen gick kommunen ut med att 24 tjänster varslas inom skolan, som en följd av ett budgetunderskott på 79 miljoner kronor. Urban Granström menar att satsningen på engelskaundervisning ändå är motiverad:
– Det är en satsning på en ännu mer attraktiv kommunal skola med de resurser vi har idag. Vi ska inte sluta utveckla vår skola.
Aktuella för att undervisa är lärare som är legitimerade i engelska och ett extra ämne. Peter Ekedahl kan inte utesluta att nyrekryteringar måste göras för att täcka behovet av utbildad personal.
– Får vi ett klartecken så måste vi sätta oss ner och fundera hur vi ska göra upplägget, säger han.