Så vill kommunen göra Öster till en hållbarhetspärla

Inredningsdesignade återbruks-pop-up butiker som säljer begagnade varor som uppfattas som nya. Så ska Öster i Nyköping bli världsunikt.

Anna Bergström, återbrukskonsulent vill uppgradera centrumhandeln så att återbruksmaterial uppfattas som ett traditionellt butikssortiment.

Anna Bergström, återbrukskonsulent vill uppgradera centrumhandeln så att återbruksmaterial uppfattas som ett traditionellt butikssortiment.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2021-08-24 06:32

– Kan vi få till en lösning som fungerar i Nyköping så kan den sedan appliceras på alla kommuner i Sverige. Det bygger nog på hur modig lokalpolitik vi har i städer, säger återbrukskonsulent Anna Bergström.  

Det är hon som ligger bakom en förstudie i pilotprojektet "Cirkulära Öster", som ska göra stadsdelen i Nyköping till en klimatsmart turistmagnet. Anna Bergström är välkänd i miljökretsar och var huvudperson i en miljöpodd från BBC och fått fina utmärkelser för Retuna i Eskilstuna.

Förstudien är inte perfekt utan det finns knutar som måste lösas upp, förklarar hon. Eventuellt snedvriden konkurrens är en av dem.

– Vad betyder det för en kommun att dela med sig av visst material till vissa utvalda delar av näringsliv i Nyköping? säger hon.

En annan central fråga är de ökade transporter som konceptet medför, åtminstone initialt.

Hjärtat i projektet är att starta en återvinningscentral i gamla biografen Röda kvarn på Öster. Det är hit material, som normalt sätt skulle ha kastats på Björshult av Nyköpingsbor, är tänkt att köras. Något som ökar transporterna i Nyköping.

– Jag tänker att på sikt minskar de etablerade transporterna i centrum.

undefined
I den gamla butiken Fogels ur hoppas Anna Bergström att pop-up butiker ska kunna testa sina återbruksaffärskoncept.

Då krävs att försäljningen av återbrukade produkter ökar i samma takt som nyproducerat minskar. Bergström hoppas dessutom att de boende på Öster själva ska kunna försörja centralen, så att transporter från Björshult blir överflödiga.

– Och tänk om konceptet fanns i alla stadsdelar i Nyköping. 

Företagare på Öster, med ett återbruksavtal, ska dessutom hämta material utan bil. 

Välgörenhetsorganisationer – som Öppen hand i Brandkärr – jobbar redan på ett liknande sätt. Bergström vill inte att Öster ska konkurrera med dem utan vara ett komplement. "Cirkulära Öster" vill ha stora kvalitetskrav på aktörer som ansluter sig till konceptet.

Återbruksmaterial ska uppfattas som traditionellt butikssortiment och Bergström rekommenderar att företagare som tar emot material ska erbjudas hjälp från en återbruksstylist för att kvalitetssäkra konceptet.

I förstudien föreslår hon även att den gamla biografen ska vara ett centrum för ökad kunskapsnivå runt än mer hållbar livsstil med kontor, konferens- och personalrum.

På navet ska dessutom nya sorteringsjobb skapas för människor som står långt från arbetsmarknaden.

Inga beslut är tagna att gå vidare med projektet, som beräknas kosta 18 miljoner under tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!