Den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest, som drabbar tamgrisar och vildsvin, har konstaterats i Sverige, i Västmanlands län. Nu vidtar allt fler kommuner och organisationer åtgärder för att förhindra spridning av smittan.
Lokalt har det beslutats om skyddsjakt inne på Björshult, den stora avfallsanläggningen för invånarna i Nyköpings och Oxelösunds kommuner. Det bekräftas av David Lundevall, markförvaltare på Nyköpings kommun:
– Vi kommer att göra riktade insatser och skjuta vildsvin inne på området. Sen går det inte att säga exakt var det blir. Det kommer inte att vara någon drevjakt med hundar, säger han.
Är det svårt att hålla vildsvinen utanför avfallsanläggningen?
– Det brukar gå bra om man använder sig av eltråd, ett komplement till stängslet, det är effektivt även om inget är hundraprocentigt, säger David Lundevall.
Mikael Mellberg, driftchef på Björshults återvinningsstation berättar att anläggningen omfattar 30 hektar. Hur många meter stängsel det blir har han svårt att säga, men han uppskattar det till några kilometer.
Har du sett när grisarna är inne på anläggningen och bökar runt?
– Nej, det har jag inte, de är här på nattetid då jag ligger och sover, men vi ser spår efter grisarna, säger Mikael Mellberg.
David Lundevall menar att det finns en massa olika lukter på anläggningen som lockar till sig vildsvinen.
– Grisarna har ett fantastiskt luktsinne och de känner att det luktar mat från platsen, säger David Lundevall.
Det är inte bara Björshult som kommunen tittar på för att förhindra att svinpesten tar sig in i kommunen.
– Nu råkade svinpesten hamna i Fagersta men det är inget som säger att det inte skulle kunna hamna här. Det är därför vi jobbar med att minimera risken på de fastigheter som kommunen äger. Vi har en Europaväg genom kommunen och alla rastplatser är extra riskabla om folk inte gör rätt när de slänger matavfall, säger David Lundevall.
Tidningen har sökt svar från övriga kommuner i östra Sörmland, för att se om det planeras några insatser där.
Såväl Trosa som Gnesta kommun uppger att det inte finns någon mellanlagring av sådant som grisar vill äta på återvinningarna där och att det därför varken finns problem eller planer på åtgärder.
Tidningen söker svar från Oxelösunds kommun.