Beppemössan – en tradition sedan 90-talet

Valborgsmässoafton förknippas av många med studenternas mösspåtagning och i Nyköping är det ikväll dags för den traditionsenliga Beppemössan.

Beppe på Nicolaiskolan i Nyköping är en tradition sedan många år tillbaka. Bilden är från tidigare års firande.

Beppe på Nicolaiskolan i Nyköping är en tradition sedan många år tillbaka. Bilden är från tidigare års firande.

Foto: Linus Elsinen

Nyköping2024-04-30 10:15

Nyheten i korthet

  • I Nyköping fortsätter traditionen med Beppemössan, en tradition som startades av hembygdsföreningen i början av 90-talet.
  • Traditionen innebär att studenter dekorerar och bär en speciell "Beppemössa" - en fiskehatt - under Valborgsmässofirandet.
  • Beppe Wolgers bar ofta en liknande hatt, och idag är det ett färgglatt inslag i Nyköpings studentfirande.

Om lite mer än en månad springer Nyköpings studenter ut mot sin ljusnande framtid, men innan dess står storslaget firande på schemat. Nedräkningsfesterna 100-dagars och 50-dagars har redan svept förbi, och nu är det dags för Beppefirandet.

Traditionen Beppemössapåtagning startade i början av 90-talet genom ett initiativ från hembygdsföreningen.

– Ungdomarna på den tiden hade vuxit upp med Beppe Wolgers på tv, säger Eva Andersson, ordförande i Nyköpings hembygdsförening.

Därför blev det Beppemössan, för att han var ett bekant ansikte för många av dåtidens studenter. 

Beppe Wolgers var skådespelaren och konstnären som hade sitt barnprogram "Beppes godnattstund". På bilder går att se att han bär vad som idag kallas för Beppemössa. Idag bärs den av Nyköpings studenter varje år. Men varför? Det kan Eva Andersson svara på. 

– Det var lite oorganiserat, studenterna sprang lite hur som helst på stan och hade inte riktigt någon plats att vara på. Vi tänkte att det vore trevligt om studenterna fick vara med på ett valborgsmässofirande, säger Eva Andersson.

undefined
Beppe Wolgers i TV-programmet "Beppes Värdshus".

Göran Hedin, tidigare rektor på Tessinskolan, berättar om hans första vårtermin på skolan och Bibi Rosengren, som då var ordförande för Nyköpings Hembygdsförening, ville prata med studentkommittén för att påbörja en ny tradition. Kort därefter genomfördes den första Beppemösspåtagningen och skolgårdens grus fylldes med glada studenter. 

– Jag blev kontaktad av Bibi Rosengren som berättade att de ville genomföra en ny tradition, säger Göran Hedin som då var rektor på Tessinskolan.

Traditionen slog snabbt igenom.

– Man samlades för att dekorera mössorna med olika namn och saker, det blev ett färgglatt inslag fram till studentexamen, för man bar ju mössorna under skoldagen, säger Göran Hedin. 

undefined
Göran Hedin var rektor på Tessinskolan när Beppefirandet tog fart.
undefined
Bibi Rosengren, intiativtagare till traditionen Beppemössan.

Väl på plats hölls tal för studenterna och på kommando tog alla på sig sin Beppemössa. Därefter anslöt folksamlingen till Nyköpings blåsorkester och tillsammans promenerade de till Nyköpingshus. I tåget fick både studenter och icke-studenter följa med.

– Några från kommittenterna hade uppdraget att tända elden med facklor. Det blev ett klart större ungdomligt inslag, men du får själv tolka vad det innebär, säger Göran Hedin och skrattar.

undefined
Glada studenter från tidigare års firande.
undefined
Lyckönskningar, hälsningar och en och annan enhörning.
undefined
Beppe på Nicolaiskolan i Nyköping är en tradition sedan många år tillbaka. Bilden är från tidigare års firande.

 "Beppe" firas fortfarande likadant men det skiljer sig en aning. Studenterna samlas på skolgårdens grus utanför Nicolaiskolan, utrustade med färgglada pennor som man signerar hattarna med olika namn.

Karta: Nicolaiskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!