Trots de senaste månadernas sparsamma nederbörd ligger Nyköpings och Oxelösunds grundvatten på stabila nivåer, något under det normala. Men i Tystberga och Runtuna råder det bevattningsförbud, där vattnet bara får användas till hygien, dryck och matlagning. Detsamma gäller i hela Gnesta.
Störst risk för att sina är egenborrade brunnar – särskilt om man tidigare har haft problem.
SN har pratat med grundvattenexperten Bo Thunholm från SGU, myndigheten som utför geologiska undersökningar och ansvarar för grundvattenmätningar.
Hur ser grundvattennivåerna ut i östra Sörmland just nu?
– Om vi tittar på nuläget är vattennivåerna under det normala för årstiden, men tittar vi framåt ett par månader kan framför allt egna brunnar från små grundvattenmagasin hamna på låga eller mycket låga nivåer, säger Bo Thunholm.
På landsbygden är det vanligt med egna brunnar från mindre grundvattenmagasin. Att dessa är utsatta i torkan kan till exempel ställa till det i fritidshus, eller för lantbrukare som behöver vatten till odlingar och djur. Tar vattnet slut finns även risken att salt grundvatten tränger upp i brunnarna, berättar Bo Thunholm.
– Många väljer att fylla på brunnarna med vatten från tankbil, men det är mer eller mindre att elda för kråkorna. Det brukar inte dröja länge innan vattnet rinner ut i marken igen, så vi avråder från det.
I helgen regnade det mycket. Kan det höja grundvattennivåerna?
– Av det regn som kommit nu hamnar en försumbar mängd i grundvattnet. Det mesta tas upp i den torra marken och av växterna. Fördelen för grundvattnet skulle däremot kunna vara ett minskat behov av bevattning, så att mindre vatten pumpas upp från brunnarna, säger Bo Thunholm.
Att hushålla med vattnet är det främsta förebyggande verktyget för att undvika sinande brunnar. Tar vattnet slut måste man vänta tills grundvattennivåerna stiger igen till hösten.
I framtiden kan vi vänta oss fler torra somrar. Thunholm berättar att grundvattennivåerna under sommaren främst påverkas av nederbörden tidigare under året.
– Snösmältningseffekten i april-maj minskar. Snöfallen minskar under vintern och nederbörden kommer som regn istället, samtidigt som snön smälter bort tidigare. Tendensen med mildare vintrar är ett tydligt mönster de senaste 50 åren och där spelar bland annat klimatförändringarna in.