Säker höstlovsmat för ensamma barn

Det är höstlovsvecka och det innebär att många barn och ungdomar måste laga mat själva. SN har fått de bästa tipsen på vad man kan göra utan vare sig ugn eller spis.

Nyköping2014-10-27 20:00

– Jag började experimentera med matlagning när jag var 11 år. Tillsammans med en kompis började vi med att göra en mängd olika varianter av croque monsieur, eller varma mackor alltså, säger Sahand "Sasse" Sepehrazar.

Han är kökschef på Bernhard kök å deli i Nyköping, och varma mackor behöver man faktiskt inte göra i ugn. Man kan använda mackgrill eller våffeljärn, berättar han. Det viktigaste är att man experimenterar.

De flesta ungdomar i elvaårsåldern kanske inte får använda spis eller ugn, därför frågade vi Sasse vad för mat man kan göra enkelt och utan risk. (Kanske, för föräldrarnas skull, helst utan kladd också)

– En muggomelett är säkert och gott. Det är bara att blanda ihop ägg, ost, salt och peppar och sätta in i mikrovågsugnen.

Vad kan man göra som förälder för att förbereda barnens solomatlagning?

– Man kan göra en klassisk "mise en place" (franska för allt på plats, red. anm) och koka till exempel pasta dagen innan. Ofta är det kokningen barn har svårt för. Sedan kan barnen göra en härlig pastasallad med vad som finns hemma.

Sasse berättar även om två bra mellanmål som barn, men även vuxna, tycker om. Det nyttiga mellanmålet är en tortillawrap som barnen själva kan fylla med till exempel gurka, avokado, färskost och lite grillad kyckling eller skinka. Det lite mindre nyttiga mellanmålet är en snickersmilkshake. Blanda nutella, jordnötsmör och vaniljglass i mixern och dryga ut med lite mjölk efter önskad konsistens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om