Sonen Hisham blev bara 16 år – hedras i utställning

I januari 2020 gick Samah Bahlos son Hisham bort, 16 år gammal, efter ett liv kantat av svår sjukdom. Nu visas hans liv på Sörmlands museum.

Efter sonens död fortsätter Samah Bahlo, som bloggade för SN 2012–2020, att arbeta med funktionsvarierades rättigheter genom organistationen Heroes in Sweden, som hon grundat till minne av Hisham.

Efter sonens död fortsätter Samah Bahlo, som bloggade för SN 2012–2020, att arbeta med funktionsvarierades rättigheter genom organistationen Heroes in Sweden, som hon grundat till minne av Hisham.

Foto: Malin Stenberg

Nyköping2022-10-19 06:43

– Idén till utställningen växte fram efter hans bortgång. Det var ett sätt att ha kvar en bit av honom, så att han kan få leva vidare, säger Hishams mamma Samah Bahlo som tidigare bloggade om familjen på sn.se.

Hisham Bahlo föddes på Nyköpings lasarett 2003. Vid två års ålder diagnostiserades han med en CP-skada och under sin uppväxt blev han successivt allt sämre. I januari 2020 gick han bort, 16 år gammal.

undefined
"Han var alltid glad och älskade bus och skoj", berättar mamma Samah om Hisham Bahlo.

Samah Bahlo går runt bland muséets montrar. I bakgrunden hörs ljud från den film som gjorts i samband med utställningen. Hisham var enligt Samah en väldigt unik kille som alltid var glad. Han hade alltid nära till skratt och var nästan aldrig ledsen – trots sin svåra sjukdom.

– Jag har haft jättesvårt att göra mig av med hans saker, säger hon och pekar på ett av hans benstöd. 

Med tårar i ögonen berättar Samah att hon nu blir väldigt rörd av att se Hishams alla saker. För besökarna är det objekt – för henne är det delar av det som var hennes verklighet och vardag i så många år.

undefined
Här är några av de ortoser (benstöd) som Hisham använde under sin uppväxt.

Det var viktigt för henne att Hisham inte skulle begränsas av sin sjukdom, utan leva ett så normalt liv som möjligt, fyllt av upplevelser.

– Han hann göra mycket under sitt korta liv. Han fick vara med i Musikhjälpen 2015 och har även besökt riksdagen. Han har till och med träffat kungaparet och astronauten Christer Fuglesang, säger hon och pekar på en av utställningens planscher med fotografier på Hisham.

Efter sonens död grundade Samah Bahlo den ideella organisationen Heroes in Sweden, His, vars syfte är att synliggöra och stödja personer som lever med funktionsvariationer.

undefined
Tidningen träffar Samah Bahlo, som nu bor i Linköping, vid Sörmlands museum där det just nu pågår en utställning om hennes son Hisham.

– Jag grundade den i Hishams minne. Visionen är densamma som jag hade när Hisham levde, vilket är att vi ska synas, höras och stå upp för våra rättigheter. Under åren med Hisham har jag samlat på mig värdefull kunskap som kan hjälpa andra, säger hon.

Till följd av arbetet med organisationen och sin kamp för att stärka funktionsvarierades rättigheter är hon nu en av de nominerade till Medborgarskolans demokratipris "Droppen".

undefined
I utställningen kan man se föremål som betydde mycket för Hisham. Han tyckte om att klä ut sig, ofta till kung, och var extra förtjust i sin kungakrona.

Utställningen på Sörmlands museum pågår till den 4 december. Delar av objekten kommer sedan att doneras av Samah Bahlo till museumet och, tillsammans med filmen, sparas i deras samling.

– Det känns stort att veta att Hisham kan vara en del av någon annan utställning och bli ihågkommen även i framtiden, kanske till och med om hundra år, säger Samah Bahlo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!