Therese blev sambons klippa: "Man tänker inte på sig själv"

När sambon fick cancer kastades Therese Hellman Johanssons tillvaro omkull. Ett stort ansvar lades på hennes axlar som anhörig. "Man tänker inte på sig själv", säger hon.

Therese Hellman Johansson blev sambons klippa när han insjuknade i cancer.

Therese Hellman Johansson blev sambons klippa när han insjuknade i cancer.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-10-04 20:43

I februari i år drabbades Lars Johansson av akut leukemi. Tiden som följde bestod av cellgiftsbehandling och att kämpa sig tillbaka. För partnern Therese Hellman Johansson, som sett sin älskade vara sjuk, har det varit viktigt att stötta och peppa:

– Att stå bredvid har varit fruktansvärt jobbigt. Jag har funnits som den fasta punkten för honom, sagt "ge inte upp" och "det här kommer du att fixa", säger hon.

Enligt Socialstyrelsen ger ungefär var sjätte person vård eller stöd till en närstående. Att ersätta deras insatser med offentlig vård skulle kosta 194 miljarder kronor per år, räknat på personal med motsvarande undersköterskelön, enligt Nationellt kompetenscentrum anhöriga och Linnéuniversitetet.

För Lars Johansson har stödet från sambon varit oumbärligt:

– Det har betytt allt. Utan henne vet jag inte om jag hade klarat det.

– Alla de som har stöttat mig, familj och vänner, betyder så mycket, tillägger Lars Johansson.

Nu pågår den nationella anhörigveckan, 30 september–6 oktober, för att uppmärksamma personer som tar hand om närstående som inte mår bra på olika sätt. Det kan vara känslomässigt stöd eller hjälp med medicinering. 

undefined
Mot ljusare tider. I förra veckan fick Therese Hellman Johansson veta att maken Lars Johansson är cancerfri.

Therese Hellman Johansson fick lägga mer tid på städning och matlagning hemma, i synnerhet när hennes partner var inlagd på sjukhus. Hon tar även hand om andra i yrkeslivet, då hon arbetar som personlig assistent.

– Det här att tänka på sig själv är man jättedålig på. Man tänker inte på sig själv. Det blir lite för mycket ibland. Jag ber barnen hjälpa till.

Marie Thorstensson är anhörigkonsulent på Nyköpings kommun. I arbetet möter hon många anhöriga som upplever att det kan kännas tungt att vara den som hjälper.

undefined
Marie Throstensson, anhörigkonsulent på Nyköpings kommun.

– Anhöriga värnar om sina nära och vill hjälpa till, men det är ibland svårt att se att man själv också har behov av återhämtning och stöd för egen del. Det kan vara lätt att sätta sina egna behov på paus.

En del i arbetet är att möta föräldrar till barn som mår psykiskt dåligt. Det är vanligt förekommande bland de anhöriga hon möter, menar hon.

– Jag känner väldigt mycket med dem.

undefined
Therese Hellman Johansson är en av alla anhöriga som tar hand om någon i sin närhet.

Therese Hellman Johansson säger att sommaren gick fort för att hon var så inne i att stötta sin man. Nu ligger höstlöven på marken. 

Så kom det glädjande beskedet.

– Han fick veta förra veckan att han är helt cancerfri. Man blir tårögd. Jag går och småler.

Snart har det gått tillräckligt med tid sedan benmärgstransplantationen och infektionsrisken är mindre.

– Då ska vi sticka iväg och göra något roligt ihop.

undefined
"Jag har funnits som den fasta punkten för honom", säger Therese Hellman Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!