Netflix visar polismord i Nyköping med Clark Olofsson

Sveriges kändisgangster nummer ett– Clark Olofsson – har fått en egen Netflix-serie som visar polismordet i Nyköping, sommaren 1966. Så här rapporterade SN om brottet och Clark Olofsson.

Redan på morgonen, samma dygn som polisen Ragnar Sandahl skjöts med en K-pist kunde SN-läsaran ta del av nyheten.

Redan på morgonen, samma dygn som polisen Ragnar Sandahl skjöts med en K-pist kunde SN-läsaran ta del av nyheten.

Foto: Södermanlands Nyheter

Nyköping2022-05-10 19:09

"POLISMAN SKJUTEN", så skriker bokstäverna från Södermanland Nyheter, den 29 juli 1966.

Den hemska rubriken är bokstavligen startskottet för gangstern Clark Olofssons kändisskap. Han kommer efter händelsen bli Sveriges mest välkända brottsling genom tiderna. Så pass känd att han nu fått en egen serie "Clark" som visas i 22 länder på den globala streaming-tjänsten Netflix. 

Mycket osmickrande saker har sagts om mediernas hantering av Clark Olofsson men dagen efter att K-pistsalvan ljöd på Skjutsaregatan var han inte ett namn i tidningen. Då var fokus istället på den skjutne polisen Ragnar Sandahl – som fortfarande var vid liv och fick blod på natten – men framför allt på Clarks kriminella partner, Nyköpingsbon och skytten Gunnar Norgren.

"Nyköpingsbo söks för polisdådet" står det på förstasidan dagen efter skjutningen och till det ett stort porträtt på Norgren. Huvudtexten fokuserar enbart på Norgren eftersom polisen redan lyckats säkra fingeravtryck från honom i Bobergs cykelaffär på Öster, som duon gjort inbrott i när de blev påkomna av polisen. Ett litet porträtt på den skjutne polisen Sandahl är även tryckt på förstasidan.

undefined
Dagen efter är allt fokus på Clark Oloffsons gangster-kumpan Gunnar Norgren. Inte ett ord nämns om Clark Olofsson.

Tidningen har även en bild från mordplatsen på Skjutsaregatan som visar var skotten föll och var de antar att flyktbilen stod parkerad.

Kändisbrottlingen Clark Olofsson dyker upp på bild i SN för första gången den 1 augusti. Ett stenhårt porträtt framifrån där han bär kostym, slips och har en skada på vänster ögonbryn. Bredvid honom en lika stor bild på Norgren men inget talar för att just Clark ska bli kändisen i paret, det är snarare fortsatt ett fokus på Norgren. 

undefined
Clark Olofsson dyker upp på bild i tidningen för första gången den 1 augusti 1966.

Mediahypen som ska uppstå runt Clark Olofsson går eventuellt att förstå mer av den 16 augusti. Då är rubriken på förstasidan "FRÄCK KUPP AV POLISMÖRDARNA GAV 70 000".

Ett porträtt på Norgren och ett på Olofsson finns med, men nu är det en dramatisk skillnad på hur brottslingarna framställs i tidningen. Norgrens "hårda" bild är utbytt till en mer skolpojke liknande bild på honom. På Olofsson har tidningen inte bytt bild utan den stenhårda imagen är kvar och framförallt är bildtexterna talande. Under Norgrens porträtt står det att han sägs vara en "vek och sympatisk pojke" medan Olofsson är den "tuffare" utav gangsterduon.    

undefined
Den 16 augusti börjar bilden förändras av Gunnar Norgren och Clark Olofsson framställs som "den tuffare" av dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!