Wedspisens ägare Samir Haddad hörde av sig till tidningen efter att han läst att regionen ger upp hoppet om att hitta en ny entreprenör.
– Jag vill gärna få chansen att driva restaurangen i museet, sa Samir Haddad till SN.
Tidningen kontaktar Mikael Palo, regionens kultur- och utbildningschef.
Hur stor är chansen att Samir Haddad kan få pröva på att driva restaurangen i museet?
– Det fattades ett beslut av politikerna på regionstyrelsen i tisdags om att regionservice ska ta över driften av restaurangverksamheten på museet. Det krävs i så fall ett nytt politiskt beslut för att häva det, säger han.
Ett 50-tal intressenter visade intresse när förfrågan gick ut. Men bara ett seriöst anbud kom in.
Alla intressenter ville få till en ändring av hyresnivån, som efter att först ha varit 1,5 miljoner kronor sänktes till 1,2 miljoner.
Skulle man kunna sänka hyran mer?
– Nej, det får man inte. Kommunallagen förbjuder oss att ta självkostnadspris och det är det vi har räknat på. Vi får inte får använda skattemedel till att subventionera en enskild aktör. Och det skulle det bli om vi sänkte hyran under självkostnadspriset.
Är hyran marknadsmässig?
– Den är beräknad på vad det kostar att bygga inklusive avskrivningar och så vidare, det är det man måste räkna på. Det följer god redovisningssed, som det heter.
Hyran för hela museet ligger på 18 miljoner kronor. Restaurang och matsal är en ganska stor del av den ytan, menar Mikael Palo.
Om politikerna skulle ta ett nytt beslut, vad händer då?
– Ska man häva ett politiskt beslut krävs ett nytt politiskt beslut, det går inte att göra på annat sätt. Sen är det så att du får inte göra en direktupphandling på den här volymen. Skulle det tas ett nytt politiskt beslut måste man göra en ny upphandlingsomgång.
Mikael Palo fortsätter:
– Men underlaget kommer vara detsamma. Så även om det finns nya intressenter så gäller samma hyresnivå.
Beskedet gör att Samir Haddads intresse svalnar betydligt.
– Det blir 100 000 kronor i månaden, det går inte. Med en sådan hyresnivå är jag inte intresserad, säger han.
Regionstyrelsens beslut gäller med en prövotid på tre år.
– Inget är spikat för evigt utan det är tänkt att man ska kunna göra ett förnyat försök om tre år, antar jag. Jag skulle tro att det finns en tanke att se om marknaden har förändrats och andra intressenter kan vara aktuella.
Tidningen har utan framgång sökt Christoffer Öqvist, regionstyrelsens ordförande (M).