Ytan som ska saneras är ungefär lika stor som en halv fotbollsplan och ligger mellan Brunnsgatan och nuvarande stationsbyggnaden. Saneringen görs genom uppvärmning av marken till 100 grader.
– För att kunna samla upp miljögifterna har ett 30 centimeters lager med skumbetong gjutits som ett lock för att hålla kvar värmen och säkerställa att inga ångor sprids till omgivningen, säger projektledaren Joakim Gustafsson.
Betongplattan har fått oroliga läsare att reagera och undra om det är grunden till nya Resecentrum. Och om det byggs utan bygglov.
– När den termiska behandlingen är klar, tar vi bort allt som sitter ovanpå plattan och krossar betongen. Sen får vi se om vi ska återfylla eller inte, det återstår att bestämma tillsammans med Nyköpings kommun och Trafikverket. Sannolikt ska det nog byggas på den här ytan, säger han.
Behandlingsanläggningen där allt förorenat vatten och ånga kommer att bearbetas kommer att bestå av ett tält som placeras mellan gropen och järnvägen.
– Vi fick precis nu bygglov för ett tält och det kommer att vara ungefär 25 meter långt och 10 meter brett. Det är ett tidsbegränsat bygglov, säger han.
Innebär den här saneringen en kostnad för kommunen?
– Nej, nej det här bekostas av Jernhusen.
Behöver man vara orolig för att gifterna kryper ner i grundvattnet?
– Vi mäter hela tiden, vi analyserar både vatten och jord kontinuerligt. Det blir inte mer för att vi sätter igång och behandlar, snarare tvärtom, säger Joakim Gustafsson.