Sanktioner stoppar CTT:s affärer med Ryssland

EU:s sanktioner mot Ryssland riktar sig bland annat mot landets flygindustri. Nyköpingsföretaget CTT har därför stoppat alla sina affärer med ryska flygbolag.

Nyköping 1 mars 2022 13:01

Så sent som i december 2021 presenterade CTT Systems nyheten att man tagit hem en stororder från det ryska flygbolaget Pobeda. För ett ordervärde på totalt 14 miljoner kronor skulle CTT Systems installera sitt unika fuktregleringssystem i 20 av Pobedas Boeingplan.

Tanken var att arbetet skulle börja under det första kvartalet i år.

Men den 25 februari presenterade EU ett sanktionspaket mot Ryssland som bland annat innehåller stopp för försäljning av flygplan och reservdelar till flygplan. CTT Systems har därför stoppat alla sina affärer med Ryssland, inklusive affären med Pobeda.

– Vi följer naturligtvis de sanktioner som finns. Så vi har stoppat alla våra affärer med Ryssland. Eller i alla fall satt dem på "on hold", säger Ola Häggfeldt, försäljningschef på CTT Systems.

Under 2021 hade CTT en nettoomsättning 151,2 miljoner kronor. För bolaget är det "klart negativt" att affären med Pobeda – som alltså är värd 14 miljoner kronor – stoppas, säger Ola Häggfeldt.

– Men det är ingen kris. Våra affärer med Ryssland är inte så stora. Men det är klart att vi hamnar i en situation som vi måste hantera.

Har ni fått några reaktioner från era ryska kunder?

– Nej, det är knäpptyst från dem. De inser självklart vad detta handlar om.

Nyköpingsföretaget CTT Systems levererar utrustning som reglerar luftfuktigheten i flygplan. Företaget är ensam leverantör till världens två största flygplanstillverkare Boeing och Airbus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa