En ofiltrerad och lättsam podd om tungt ämne

Två unga kvinnor möts i en gemensam sorg över att ha förlorat ett barn. Resultat? Podden "En enda sörja". Tidningen har träffat Sara Khays och Sara Flyckt som inte räds att prata om jobbiga känslor.

Sara Flyckt och Sara Khays driver podden ”En enda sörja” om sorg, och den spelar de in i Sara Flyckts husbil.

Sara Flyckt och Sara Khays driver podden ”En enda sörja” om sorg, och den spelar de in i Sara Flyckts husbil.

Foto: Sofie Axelzon

Nyköping2023-03-28 13:55

De lärde känna varandra när UX-designern Sara Flyckt, 34, satt i frisörstolen hos Sara Khays, 31. Året var 2010. Mycket har hänt sedan dess. Idag driver de båda sorgpodden "En enda sörja" tillsammans, som har sitt ursprung i att de båda har förlorat ett barn.

– Vi hade sporadiskt kontakt, men blev tajtare när vi blev grannar 2020, säger Sara Khays som är född och uppvuxen i Strängnäs.

– Ja, du var ett väldigt stöd för mig när Annie var sjuk och sen dog, säger Sara Flyckt som flyttade till Strängnäs från Västerås efter gymnasiet, men som nu bor på landet utanför Nyköping.

undefined
Det var när Sara Flyckt kom som kund till Sara Khays frisörstol som de lärde känna varandra. Nu har bekantskapen lett till nära vänskap och en podd.

Sara Khays son Liam dog i magen samma dag som han var beräknad att födas, år 2014. Sara Flyckts dotter var fyra år när hon dog 2020.

– Och jag vill inte höra några omskrivningar till något puttinuttigt som att hon har gått vidare eller så. Bättre säga som det är, säger Sara Flyckt. Men tillägger snabbt att det inte finns något facit för en sorg, den är högst individuell.

– I början när någon kallade mig för änglamamma blev jag oerhört provocerad. Folk stoppade in mig i ett fack där jag inte ville vara. Men nu när jag har landat i allt kallar jag mig gärna änglamamma, säger Sara Flyckt. 

undefined
Sara Flyckt, till vänster om Sara Khays och hunden Nellie, är i uppstarten med en kennel med goldendoodles, och folk som har förlorat någon har förtur på en valp. "Vi fick hem vår valp åtta veckor efter att Annie dog och det var guld värt för oss alla, särskilt för Leo som var åtta år då."

Genomgående är de båda kvinnorna noga med att påpeka att alla känslor är okej och att det inte finns något rätt eller fel i en sorg. Och det är det de vill belysa i sin podd, som har fått mycket positiv feedback. Det var bara när de pratade om förbjudna tankar och var väldigt öppenhjärtiga om det som det kom kritik.

– Podden är ofiltrerad och vi har aldrig manus, och jag var väldigt öppen med några av mina tankar så det är inte konstigt att någon reagerade, säger Sara Khays som idag har två döttrar på åtta och fem år.

– Jag pratar ofta om Liam och om döden med mina döttrar. Vi brukar ta med ballonger till graven när han fyller år. Det är viktigt att bemöta barns frågor även om det är jobbigt ibland, säger Sara Khays.

undefined
Så här kan det se ut när Sara Flyckt och Sara Khays spelar in ett nytt poddavsnitt av podden ”En enda sörja”.

Ett kommande poddavsnitt handlar om hur man kan möta barn i sorg. Under första säsongen har Sara och Sara pratat om sin egen sorg ur olika vinklar, men till säsong två bjuder de in gäster och tar upp teman såsom: missbruk, ätstörningar, världsläget, ofrivillig barnlöshet, cancer och könsidentitet.

– Vi tar upp viktiga ämnen, men det är ingen gråtpodd. Det ska ge något till lyssnaren, säger Sara Flyckt som också har skapat en app som heter Sorgcoachen.

undefined
Sara Flyckt och Sara Khays driver podden ”En enda sörja” om sorg, och den spelar de in i Sara Flyckts husbil.

Hur ska man bemöta en person i sorg?

– Man ska inte jämföra sorger med varandra. Alla har rätt till sin egen sorg och ingen är värre än den andra, säger Sara Flyckt.

– I början var det folk som slutade komma till min salong, och bytte till andra sidan gatan när de såg mig. Men man kan bara beklaga sorgen, det räcker, säger Sara Khays.

– Folk tror ofta att de måste trösta, men jag ville inte få tröst. Det viktigaste är att vara ärlig, vet du inte vad du ska säga, säg det! säger Sara Flyckt.

undefined
Sara Flyckt och Sara Khays är väldigt olika men kompletterar varandra bra i programledarrollen i podden.

Båda kan tycka att det kan vara jobbigt att svara på en så till ytan enkel fråga om hur många barn de har.

– Jag var på trettioårsfest nyligen. Då vill man ju inte sänka stämningen genom att berätta om ett dött barn, säger Sara Khays.

Hur kan man hantera sin egen sorg?

– Var inte rädd för att ta hjälp. Och ge dig själv tid och utrymme, säger Sara Flyckt.

– Och göm dig bakom solglasögon när du går ut. Då syns det inte lika tydligt hur du mår, säger Sara Khays.

Vid sorg

Det är tungt att förlora någon, men det finns hjälp att få vid sorgbearbetning. 

Podden "En enda sörja" hittar du här: https://www.saraflyckts.com/podcast

Där finns också information om appen Sorgcoachen och en blogg där Sara Flyckt ventilerar sina känslor kring att ha förlorat sin dotter. 

Om du googlar på "sorg hjälp" hittar du länkar till såväl Röda korset som 1177 och Svenska kyrkan med stöd och konkreta råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!