Familjen tvingades flytta efter vägglusinvasion

Efter att ha levt med vägglöss i över ett halvår stod de inte ut längre. Nu har Sara och hennes familj flyttat från den nybyggda lägenheten – och de är besvikna på hur Nyköpingshem hanterade situationen.

I sex månaders tid plågade vägglössen Sara och hennes familj, i lägenheten på Ängstugevägen.

I sex månaders tid plågade vägglössen Sara och hennes familj, i lägenheten på Ängstugevägen.

Foto: SN/Privat

Nyköping2021-07-26 06:32

– Man letar löss hela tiden, ser man något så måste man kolla vad det är.  Är det vägglöss eller bara strumpludd eller en bananfluga? Det är jättestressande och vi håller på så fortfarande.

Så beskriver Sara hur det är att ha vägglöss i hemmet. De senaste sju månaderna har det här varit vardag för henne, sambon och deras två barn. Bara ett knappt år efter att de flyttade in i det nybyggda höghuset på Ängstugevägen (kvarteret Stormfågeln).

– Vi såg hur de kröp i sängen och vår dotter hade jättemånga bett på kroppen.

Anticimex genomförde den först lus-saneringen strax efter nyår, men problemen fortsatte. En handfull återbesök från skadedjurssanerarna har det blivit därefter, samtliga resultatlösa. Inledningsvis var det bara ett av rummen som var angripit men nyligen upptäckte familjen löss i ytterligare ett sovrum. Då sa de upp hyreskontraktet och flyttade.

Hyresvärden Nyköpingshem står för Anticimex-kostanden men Sara hade önskat betydligt mer stöd. Inte minst med tanke på att det blev svårt att vistas i lägenheten under perioder.

– Vi hade ju hoppats att de kunde erbjuda oss något annat under den här tiden, eller hjälpa oss att hitta ett annat boende på längre sikt. Inte minst med tanke på att vi har barn. Nyköpingshem tycker att de har gjort sitt men det tycker inte vi, vi har fått lösa boendefrågan själva.

I väntan på att de hittar något nytt boende så bor hela familjen hemma hos Saras pappa.

Stefan Nylund, fastighetsservicechef på Nyköpingshem, känner till att det har förekommit vägglöss i bostäder vid Stormfågeln. Men han kan inte uttala sig om hanteringen av just Saras problematik.

– Jättetråkigt om de känner att de inte har fått tillräckligt med stöd från oss. Löss är ett gissel både för boende och fastighetsägare. När de väl har fått fäste kan det ta upp mot ett halvår att få bukt på problemet eftersom vi i dagens läge inte får använda gifter i Sverige. Man använder kisel och ånga och det tar längre tid, säger han.

Om problemen är återkommande i ett halvår, kan ni inte erbjuda en annan temporär boendelösning?

– Man får titta på det från fall till fall men just nu är det svårt att erbjuda den hjälpen, för vi har verkligen inga tomma lägenheter. Vi önskar att vi kunde erbjuda annat boende vid den här typen av händelser men vi har hårt tryck på våra bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!