Efter en träff med inspirationsföreläsning, workshop och mingel, ska det nu undersökas hur kommunen kan stärka kvinnors entreprenörskap.
Vad som krävs för att göra Nyköpings näringsliv mer jämställt diskuterades på evenemanget, som hölls på Scandic stora hotellet. Det var fullbokat med 60 deltagare.
– Kvällen var jättehärlig och inspirerande. Vi ser ju att initiativet tilltalar våra entreprenörer. Det finns ett behov och där vill vi kliva in för att stärka med något värdeskapande, säger Helene Andersson, näringslivsutvecklare på Nyköpings kommun.
Av egenföretagare och bolagsägare i kommunen är 20 procent kvinnliga och 80 procent manliga.
– Vårt uppdrag är att skapa tillväxt. Vi vill stärka kvinnors entreprenörskap men också utforska investeringar, säger Helene Andersson som ser att kvinnor har svårare än män att få investeringar i sina egna företag.
Monika Oldmark Crafoord, en van företagare med sina tre verksamheter: fläderodling, ridhusanläggning och boende inom besöksnäringen, deltog i workshopen. Hon tycker att det är både viktigt och roligt att nätverka med andra företagare.
– Jag har jobbat många år och delar gärna med mig av mina erfarenheter, säger hon.
Men svårigheter att slå sig fram bland de manliga företagarna har hon inte upplevt.
– I min bransch som är besöksnäring och hästsport, är kvinnor snarare överrepresenterade. Jag har inte stött på motstånd, däremot finns det många utmaningar kring lagar och regler som kan försvåra att utveckla sin verksamhet, säger hon.
När Monika Oldmark Crafoord 2007 flyttade till Lasätter gård hade hon önskat att kommunen erbjudit en kurs i att starta eget för att underlätta uppstarten.
Grannkommunen Eskilstuna har jobbat med liknande frågor och var inspirationskälla för detta evenemang.
– Den här kvällen var till för att undersöka om intresse och behov fanns och det blev tydligt att det finns. Vi fick massor av bra förslag som kan stärka kvinnors entreprenörskap. Bland annat föreslogs olika mötesplatser, utbildningar och mentorskap, säger Helene Andersson.
Nästa steg framåt i frågan för kommunen är att samla in deltagarnas förslag och titta på om och hur de kan förverkligas. Detta görs i samråd med bland annat Företagsam Nora, Almi och Företagarna Nyköping Oxelösund.