Nya projektet ska väcka nyfikenhet kring könsnormer

Under veckan gick startskottet för ett hbtq-projekt på Nyköpings gymnasium. "Det känns väldigt kul", säger Ulas Sen, kurator.

"Vi vill väcka nyfikenhet och engagemang", säger Malin Gustafsson, skolpsykolog. Här med kuratorn Ulas Sen.

"Vi vill väcka nyfikenhet och engagemang", säger Malin Gustafsson, skolpsykolog. Här med kuratorn Ulas Sen.

Foto: Linnéa Lind

Nyköping2021-09-18 09:14

På ett av borden inne i Nyköpings gymnasiums lokaler står en flagga med regnbågens färger. Dessa pride-kulörer syns även på skolpsykologen Malin Gustafssons slips och kuratorn Ulas Sens fluga och hängslen.
– Jag själv har alltid drivits av att jobba med just hbtq-frågor. Det är något jag brinner för. Under min utbildning till psykolog skrev jag mitt examensarbete om transpersoner, säger Malin Gustafsson.
Hon är, tillsammans med kuratorn Ulas Sen, initiativtagare till projektet. Det började med att Ulas Sen tog fram en projektplan och argument för satsningen.


– Pratar man inte om problemen eller lyfter dem så kan det se lugnt ut på ytan, men bakom kulisserna kan det vara väldigt många elever som mår dåligt på grund av att man låter normaliserade attityder vara kvar, säger Ulas Sen.
– Kan vi inte bemöta de här eleverna så finns risken att man far illa och presterar sämre i skolan. Det är ett av argumenten. Vi vill väcka nyfikenhet och engagemang. Förhoppningsvis ger det här projektet ringar på vattnet, att vi vidgar våra vyer och blir mer accepterande, säger Malin Gustafsson.

De berättar att de i första hand valt att fokusera på lärarna på skolan och kommer hålla föreläsningar för ett arbetslag i taget. Men projektet innebär också en del utmaningar.
– Det är svårt att skapa engagemang och hålla debatten vid liv. Vi måste jobba mer med det. Vi behöver få med oss elever som kan hjälpa oss att sätta det här på agendan, säger Malin Gustafsson.

Peter Ekedahl, rektor på Nyköpings gymnasium, tycker att det är bra att projektet startar. Han berättar att det tidigare inte funnits något liknande hbtq-projekt på skolan.

undefined
Peter Ekedahl, rektor vid Nyköpings gymnasium.


– Vi ser att det behövs. Anledningen till att vi inte haft det tidigare är att vi sett att andra behov har varit mer prioriterade, säger han.

Startskottet för hbtq-projektet infaller samma vecka som skolan har internationell vecka. Temat är demokrati, dels med anledning av att det i år är 100 år sedan både kvinnor och män fick rösta i val till riksdagen. Under veckan har Johanna Wester som föreläser för Svenska FN-förbundet pratat med eleverna om barn och ungas rättigheter lokalt och globalt.
– Det har varit lyckat. Det här är ju något som engagerar ungdomar, just att få vetskap och kännedom om vilka rättigheter man faktiskt har i skolan, samhället och vardagen, säger Andreas Fager, ansvarig för programmet under den internationella veckan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!