SD:s gruppledare: Svårt att få kvinnor att engagera sig

Sverigedemokraternas gruppledare i Nyköping Malin Karlsson önskar att fler kvinnor engagerade sig i politiken, men tycker inte att kvotering är rätt väg att gå.

Malin Karlsson är Sverigedemokraternas gruppledare i Nyköping. Hon märker att det är svårt att få unga kvinnor att engagera sig politiskt.

Malin Karlsson är Sverigedemokraternas gruppledare i Nyköping. Hon märker att det är svårt att få unga kvinnor att engagera sig politiskt.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2021-03-08 18:15

Av SD:s sju ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige är endast två kvinnor.

Även om det också finns andra partier med ojämn könsfördelning, gör detta Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp till den minst jämställda.

Partiets gruppledare Malin Karlsson säger att gruppen fungerar bra, och att den ojämna könsfördelningen på det sättet inte är problematisk.

– Men visst skulle det vara trevligt om det var fler kvinnor. Det bästa vore väl om gruppen speglade samhället, säger hon.

Men det är svårt att få framför allt yngre kvinnor att engagera sig i politiken, enligt Malin Karlsson.

Det tror hon tror beror på att kvinnor har svårare att få ihop jobb, familj och politik.

– Men här tror jag faktiskt att den här mindre trevliga pandemin kan föra något gott med sig, säger hon. 

När fler möten hålls på distans, blir det lättare att kombinera familj och politik, resonerar hon.

– Det har jag själv märkt.

Sverigedemokraterna har fler manliga än kvinnliga väljare. Även det är en anledning till att det vore bra om fler kvinnor var aktiva för partiet, anser Malin Karlsson. Men att som vissa partier gör, bestämma att varatannat namn på vallistan ska vara en kvinna, tror hon inte på.

– Kvotering är varken jag eller partier för.

I stället är det endast kompetens och lämplighet som ska avgöra.

– Det ska vara rätt person på rätt plats. Sedan spelar kön, sexuell läggning, religion eller var man kommer ifrån ingen roll, säger Malin Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!