– Det känns lite skrämmande att unga kan köpa så enkelt, säger 16-årige Vide Starborg, som har genomfört köpen.
Konsumtionen av snus har ökat kraftigt bland unga de senaste åren. Det visar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) nationella skolundersökning.
År 2024 uppgav 29 procent av gymnasieeleverna att de snusade. När snusandet låg som lägst, år 2012, låg motsvarande siffra på 13 procent.
De effekter som kan ses av bruk av snus är främst kopplade till hjärtat, enligt Folkhälsomyndigheten. Snusare löper större sannolikhet att dö efter en hjärtinfarkt eller en stroke, jämfört med de som inte snusar. Hjärtat påverkas genom att kärlens förmåga att vidgas försämras.
Nikotinprodukter får inte säljas till personer under 18 år, och butikerna är skyldiga att säkerställa att så inte sker. När SN pratar med handlare i Nyköping säger sig dessa också ha bra rutiner för detta.
På Hemköp i gallerian Axet berättar butikschefen Emil Bergkvist att butiken har utbildningar för all personal, och att de också är noga med att försöka stoppa langning.
– Är det flera inne och en ska handla måste alla ha en giltig legitimation, säger han.
På Stora Coop i Gustavsbergs handelscentrum säger butikschefen Sebastian Frostö att rutinen är att kolla leg på alla som ser ut att vara under 30. Inte heller på Ica Kronhallen på Öster tror butikens ägare Frans Svensson att det finns några problem med att ungdomar kan köpa nikotinprodukter i butiken.
Ändå hör ovan nämnda butiker till dem där Vide Starborg kunde köpa snus.
När SN konfronterar handlarna med resultatet av undersökningen, som dokumenterats med dold kamera, blir svaren likartade. Alla säger att de ska se över sina rutiner ytterligare och informera sin personal.
Många uttrycker också förvåning.
– Då har vi uppenbarligen misslyckats i våra rutiner, konstaterar Emil Bergkvist på Hemköp.
Han, liksom andra handlare, säger också att de inte fått några anmärkningar på kommunens kontroller. På Ica Kronhallen har de även anlitat ett företag som gör tester i butiken. Även dessa ska ha gått bra, enligt ägaren Frans Svensson.
Varje år gör kommunen tillsyn för att hålla koll så att verksamheterna följer lagen. Om personal sålt till minderåriga föreligger straffansvar på den enskilde. Däremot är det inget brott att köpa, som minderårig.
Enligt Kommunens tobakshandläggare Al-Baz Feras har kommunen inte fått in klagomål från allmänheten de senaste åren.
Han blir förvånad när han får höra om resultatet i SN:s undersökning.
– Det är inte bra, vi måste följa upp de resultaten. Vi kommer att agera, säger han och påpekar att han tycker det är positivt att saken har granskats.
Under 2022 utförde kommunen 49 kontrollköp, där nio köp genomfördes av en 18-åring utan att legitimation kontrollerades. Under 2024 gjordes 28 kontrollköp, tolv resulterade i köp utan kontroll av legitimation
– Det viktigaste är att det är verksamheter som inte har sålt. Stora aktörer byter personal ofta, säger Al-Baz Feras och syftar på att det kan vara svårt att följa rutinerna när personalomsättningen är hög.
Idag är det 44 verksamheter i Nyköping som säljer nikotinprodukter. Efter att den nya tobakslagen infördes under 2019 har flera nekats tillstånd.
Kan det bli tal om att en verksamhet blir av med tillståndet?
– Ja. Men de måste ha blivit dömda för det eller så måste det finnas bevis.