Varianterna på semlor idag är många. Men vilken är godast? I SN:s test fanns fem varianter på semlor: popcornsemla, chokladsemla, kremla med kanelbulle, wienersemla och en lemoncurdsemla.
Och inte att förglömma: Den klassiska semlan.
Semlorna med särskild smak betygsattes på en skala 1-5 utifrån bland annat utseende, lock samt konsistens och fluffighet. Därutöver fick semlorna betygsättas utifrån god smak överlag, och där ingick även den klassiska semlan. Undersköterskorna Linda Grahn, Nancy Castillo Velasquez och Anneli Eriksson samt bemanningsassistenten Marie Carlsson tog sig an testet med stor entusiasm. Tiden att fika annars är knapp.
Lägst betyg i testet fick popcornsemlan, som innehöll salt karamellsås och popcorn. Det passar inte riktigt med popcorn i en semla, tyckte Anneli Eriksson. Blandningen av sött och salt tyckte Linda Grahn var god, men överlag gick den inte hem.
Den semlan som vann i godhet var den klassiska semlan. När Linda Grahn fick syn på den hände något särskilt.
– Jag känner igen den där som en kär gammal vän, sade hon.
Den senaste veckan har hon ätit en semla nästan varje dag, berättar hon. Och det ska vara en klassisk semla.
– Det ska vara lite tyngd i dem, de får inte vara för lätta.
Näst godast tyckte panelen att wienersemlan var – en semla med wienerdeg.
"Bra konsistens", tyckte Nancy Castillo Velasquez om wienersemlan. "Bra konsistens på mandelmassan", kommenterade Anneli Eriksson.
Högst betyg för locket fick chockladsemlan och wienersemlan, på delad förstaplats. Vad gäller konsistens och fluffighet tyckte panelen att wienersemlan var bäst.
Den semla som fick högst betyg på utseendet av semlorna var lemoncurdsemlan, gjord med lemoncurd, vaniljkräm och grädde. Men samtliga i panelen tyckte att semlan var rörig, med både vaniljkräm och grädde.
– Väldigt god, men vaniljkrämen förstörde den, tyckte Nancy Castillo Velasquez.
Marie Carlsson vill ha klassiska semlor, inget annat. Hon brukar baka semlor själv.
– De blir inte så stora som semlorna man handlar i affären, så det passar mig väldigt bra. Och så får man dem som man vill ha dem.
När får man äta semlor? Året runt?
– Nej! utbrister panelen unisont.
I januari, februari och mars går bra.
SN valde att arrangera semmeltestet med undersköterskor i år, vilket är ett av landets vanligaste yrken.