Udda semlor provades inför fettisdagen: "Passar inte"

En panel från Nyköpings lasarett fick prova olika sorters semlor i SN:s test inför fettisdagen.
– Jag känner igen den där som en kär gammal vän, sade undersköterskan Linda Grahn om en av semlorna.

Personal på akuten testar udda semlor

Foto: Jens Alvin/Linnéa Lind

Nyköping2025-03-03 01:00

Varianterna på semlor idag är många. Men vilken är godast? I SN:s test fanns fem varianter på semlor: popcornsemla, chokladsemla, kremla med kanelbulle, wienersemla och en lemoncurdsemla.

Och inte att förglömma: Den klassiska semlan.

Semlorna med särskild smak betygsattes på en skala 1-5 utifrån bland annat utseende, lock samt konsistens och fluffighet. Därutöver fick semlorna betygsättas utifrån god smak överlag, och där ingick även den klassiska semlan. Undersköterskorna Linda Grahn, Nancy Castillo Velasquez och Anneli Eriksson samt bemanningsassistenten Marie Carlsson tog sig an testet med stor entusiasm. Tiden att fika annars är knapp.

undefined
Flera varianter på semlor provades, men en sort var särskilt populär.
undefined
Under locket på popcornsemlan gömde sig...popcorn!

Lägst betyg i testet fick popcornsemlan, som innehöll salt karamellsås och popcorn. Det passar inte riktigt med popcorn i en semla, tyckte Anneli Eriksson. Blandningen av sött och salt tyckte Linda Grahn var god, men överlag gick den inte hem.

Den semlan som vann i godhet var den klassiska semlan. När Linda Grahn fick syn på den hände något särskilt.

– Jag känner igen den där som en kär gammal vän, sade hon.

undefined
"Det ska vara lite tyngd i dem, de får inte vara för lätta", säger Linda Grahn, undersköterska, om hur hon föredrar semlor.

Den senaste veckan har hon ätit en semla nästan varje dag, berättar hon. Och det ska vara en klassisk semla.

– Det ska vara lite tyngd i dem, de får inte vara för lätta.

undefined
Engagemanget var stort när personalen testade semlor inför årets semmeldag den 4 mars.

Näst godast tyckte panelen att wienersemlan var – en semla med wienerdeg.

"Bra konsistens", tyckte Nancy Castillo Velasquez om wienersemlan. "Bra konsistens på mandelmassan", kommenterade Anneli Eriksson.

Högst betyg för locket fick chockladsemlan och wienersemlan, på delad förstaplats. Vad gäller konsistens och fluffighet tyckte panelen att wienersemlan var bäst.

undefined
Marie Carlsson, bemanningsassistent på Nyköpings lasarett.
undefined
Linda Grahn, undersköterska på Nyköpings lasarett.
undefined
Anneli Eriksson, undersköterska på Nyköpings lasarett.
undefined
Nancy Castillo Velasquez, undersköterska på Nyköpings lasarett.

Den semla som fick högst betyg på utseendet av semlorna var lemoncurdsemlan, gjord med lemoncurd, vaniljkräm och grädde. Men samtliga i panelen tyckte att semlan var rörig, med både vaniljkräm och grädde.

– Väldigt god, men vaniljkrämen förstörde den, tyckte Nancy Castillo Velasquez.

undefined
Wienersemla med wienerdeg.
undefined
Krema. I det här fallet en blandning av kanelbulle och semla.
undefined
Lemoncurdsemla med lemoncurd, vaniljkräm och grädde.
undefined
Grädden i chokladsemlan var uppskattad av panelen.
undefined
Popcornsemla med salt karamellsås och popcorn under locket.
undefined
Den klassiska semlan, med grädde och mandelmassa.

Marie Carlsson vill ha klassiska semlor, inget annat. Hon brukar baka semlor själv.

– De blir inte så stora som semlorna man handlar i affären, så det passar mig väldigt bra. Och så får man dem som man vill ha dem.

När får man äta semlor? Året runt? 

– Nej! utbrister panelen unisont.

I januari, februari och mars går bra.

SN valde att arrangera semmeltestet med undersköterskor i år, vilket är ett av landets vanligaste yrken.

Här inhandlades semlorna

Kremla och lemoncurdsemla – Ohlssons brödbod.

Klassisk semla – Kronans konditori.

Popcornsemla och chokladsemla – Eko.

Wienersemla – Mekka konditori.

(Deltagarna fick inte veta innan eller under testet var semlorna kom ifrån).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!