Södermanlands Nyheters redaktion har i dag 34 heltidsanställda journalister.
Hur kommer läsarna att märka av att fyra journalister försvinner?
– Vi kommer naturligtvis att jobba hårt för att våra läsare ska märka det så lite som möjligt. Vi måste bli ännu mer lyhörda för vad våra läsare vill ha mer av, och vad vi kan göra lite mindre av utan att bli mindre relevanta, säger chefredaktör Anna Falk.
Fackordförande Tommy Kägo, tror att läsarna kommer märka av nedskärningarna eftersom tidningen är en stor del av deras vardag.
– Det är klart att det kommer märkas när vi blir fyra färre. Frågan är bara vad ledningen vill att vi ska göra mindre av, säger han.
Han inser samtidigt allvaret i situationen.
– Det betyder inte att vi accepterar nedskärningarna men det är ändå lindrigt. Hela hösten har varit orolig, säger Kägo.
En journalist kommer behöva sägas upp.
– Vi har i dagsläget en vakans på SN:s redaktion, och en pensionsavgång under första halvåret 2017. Vad gäller övriga två tjänster ser vi ut att kunna lösa den ena med frivillighet, medan den andra uppsägningen görs utifrån turordning, säger Anna Falk.
På säljsidan kommer ingen i personalen att behöva sägas upp.
– Vi löser det med vakanser fullt ut, säger vd Jimmie Näslund.
Både Anna Falk och Jimmie Näslund menar att journalistiken i sig inte är i kris. Artiklarna når fler läsare än någonsin i flera kanaler. Men de anser att affärsmodellen måste anpassas till den alltmer digitala världen.
– Vi måste helt enkelt få människor att betala för den journalistik som vi gör för dem. Arbetet är inte gratis, säger Anna Falk.
På koncernens bolag ska 21 tjänster bort och av dem är 11 redaktionella. Det innebär att 105 heltidsanställda journalister på de tre tidningarna Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren och Eskilstuna-Kuriren ska bli 94 till antalet.
– Det är alltid trist att tvingas skära i personalstyrkan. Vi har lojala och duktiga medarbetare som har jobbat hårt. Varje minskad journalistisk tjänst är ett ögonpar färre som granskar vår offentliga sfär vilket i sig är ett demokratiskt problem. Men medielandskapet är nytt och läsarbeteendet kraftigt förändrat, vilket vi måste anpassa oss efter, säger Jimmie Näslund.