Sjukfrånvaron ökar bland kommunanställda

Allt fler kommunanställda i Nyköping sjukanmäler sig. Jämfört med förra året ökade sjukfrånvaron från 5,6 till 6,4 procent. Högst antal är det inom divisionen social omsorg som hade en frånvaro på 7,6 procent.

NYKÖPING2013-10-07 11:18

Det är framförallt kvinnor, vilka utgör 80 procent av kommunens anställda, som sjukskriver sig. Majbritt Jensen, ordförande för Kommunal öst, säger att en del av problemet är att man inte alltid kan ta in vikarier.

– Om någon blir sjuk får man kanske en vikarie för bara halva tiden. Man får heller inte alltid ta in vikarier på grund av kostnadsskäl.

Hon menar att det gör att man får en ond cirkel där arbetsbördan ökar och i sin tur kan leda till fler sjukskrivningar.

– Sedan är de delade turerna också ett problem. Någon kan jobba sju till elva på morgonen för att sedan få gå hem och komma tillbaka och jobba mellan tre och sju på kvällen utan att få betalt emellan.

Kommunalrådet Nicklas Franzén (V), tycker att det är det är ett oroväckande brott på en trend där det sjukskrivningarna tidigare gått ned ett antal år.

– Men det går inte att bortse från att Nyköping inte avviker från resten av riket. Utan det är så det ser ut nu och det är inom de tunga yrkena som sjukskrivningarna ökar. En konkret sak vi gjort nu är att i budgeten för 2014 har avsatt mer pengar till personalförstärkningar inom äldreomsorgen. För det är personal som saknas, säger han.

Även oppositionsborgarrådet Anne-Marie Wigertz (M) oroas över utvecklingen. Hon tror dock att det kan finnas fler orsaker till sjukskrivningarna och menar att man måste analysera hela situationen.

– Personalbrist kan vara en faktor. Men man måste titta på varje arbetsplats vad det beror på. Det kan handla om ifall man får lägga sina scheman själv och få ha inflytande på arbetsplatsen. Ifall man kan avancera på den till exempel. Men det är viktigt att man har en personal som känner att de blir lyssnade på och inte är stressade.

Hon menar att individuell lönesättning skulle kunna vara en lösning och att det ges en möjlighet till att göra karriär inom vårdyrket. Nicklas Franzén tycker att det är oroväckande att kommunerna har svårt att rekrytera personal till områdena inom vården. Något han i grunden tror handlar om lönefrågan. Han pekar på att även staten lyfter frågan och säger att yrkesgruppen borde få högre lön. Därför borde de också kunna gå in och skjuta till pengar till kommunerna.

– Ett alternativ skulle vara att höja skatten. Men då drabbas de med lägst inkomst hårdast, så det är lite av ett moment 22.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!