Hanna Bergström transporter en matvagn i en av kulverterna under Nyköpings lasarett. Patienterna på en vårdavdelning ska snart ha lunch, så det börjar bli bråttom.
Men hon och kollegan Rebecca Westman tar sig ändå tid att prata lite kort om regionens storvarsel.
– Om jag är orolig för mitt jobb? Nä, faktiskt inte. Jag har jobbat här några år, så jag känner mig ganska trygg, säger Hanna Bergström.
Däremot oroas hon för att kollegor kan tvingas sluta – och för att jobbet kan bli stressigare när antalet anställda blir färre. En oro som delas av Rebecca Westman.
– Blir vi färre på vår avdelning blir det stressigare. Det är egentligen samma sak om de minskar antalet anställda på vårdavdelningarna. Vi stöttar ju avdelningarna. Blir de färre får vi mer att göra, säger hon.
Röntgensjuksköterskan Mekdes Worku tycker att det är svårt att överblicka vilka konsekvenserna kan bli. Så mycket är fortfarande så oklart.
– Vi vet ju inte var personal kommer att försvinna, säger hon.
Hon är ganska säker på att ingen kommer att sägas upp på hennes röntgenavdelning. Men hon oroas för hur anställningsstoppet kan påverka jobbet.
– Jag förstår inte varför underskottet har fått bli så stort. Varför har inget gjorts tidigare, säger hon.
Läkaren Karolina Baehrendtz tycker också det är svårt att bedöma vilka konsekvenserna av varslet kan bli. Det beror på var antalet anställda minskar, förklarar hon.
– Minskas antalet vårdpersonal blir det tufft.