Skakigt läge för White guidekrögare

Nyköping skulle bli Sörmlands matstad och flera av stadens finkrogar har de senaste åren omnämnts i restaurangguiden White guide. Men på bara några månader har tre av fyra krögare gett upp.

Nyköping2016-10-15 06:00

2016 blev ett stort matår för Nyköping när stadens fjärde restaurang blev omnämnd i restaurangguiden White guide. Utmärkelsen blev ännu en milstolpe för den gastronomiska krogkulturen som växt fram på bara några år. Finkrögarna har vittnat om nya vanor där folk som tidigare ätit hemma i köket mer och mer inspireras av storstäder där människor istället möts ute över en bit mat.

Nyköping med sina knappt 55 000 invånare breddade i årets guide Eskilstuna, som med över 100 000 invånare bara hade tre restaurangen på listan. Men det är oklart hur många Nyköpingskrögare som premieras nästa år. Både Skafferiet, Qvarnen, Bernhard och Erik i Forsen antingen har eller är på gång att skifta ägare eller byta nisch.

Flera av de krögare som har lyft Nyköping som matstad med höga ambitioner berättar för SN om utmaningarna med att driva en toppkrog i Nyköping.

För Frederik och Jennie Andersson som drivit restaurang Qvarnen i tre år blev det till slut för svårt att gå runt.

– Vi har slitit så att vi håller på att gå sönder, säger Frederik Andersson som till slut blev sjuk med hjärtklappning och näsblod av det hårda arbetet.

– Jag jobbade 80 timmar i veckan för att vi skulle kunna hålla den här standarden och då är det konkurrens med färdigskalad potatis och såser på hink.

Även Patrick Hallbäck som har varit delägare och kökschef på Bernhards under succéåren tycker att Nyköping är för litet för toppkrogarna. Nu fortsätter han istället med sina andra restauranger Ät och Alma, som satsar på enklare mat med ett prisläge under White-guidekrogarna.

– Den typen av matlagning som Bernhard har haft håller inte över hela veckan. Det är en fredag-lördagsrestaurang, säger Patrick Hallbäck.

– Whiteguide-matlagningen håller inte i den här stan. Det ser man ganska tydligt eftersom våran Ät-restaurang som har ett helt annorlunda koncept går bättre.

När Mikael Santo sålde Skafferiet före sommaren efter fyra år berättade han för SN att han sett en förändring folks vanor det senaste året med färre restauranggäster som gick ut mitt i veckan och en överetablering av restauranger på orten.

– Som matstad är inte Nyköping så rolig längre, sade Mikael Santo.

Men de nya ägarna Therese Olsson och Jesper Berggren, som jobbade på restaurangen redan när Santo drev den Skafferiet har lite färre sittplatser än de övriga toppkrogarna och ligger nära torget på Västra Storgatan. Därmed fylls lokalen snabbt, särskilt på helgen.

– Det är tråkigt att flera stänger, men vi fortsätter att driva restaurangen med samma höga ambition om inte högre, säger Therese Olsson.

Krögaren som ligger bakom restaurangen Erik i Forsen har också positiva framtidsutsikter för regionens mat. Restaurangen ligger visserligen ute för försäljning, men enbart för att få loss kapital till satsningar på andra verksamheter i Matsörmland, enligt ägaren Erik Olofsson.

– Vi ser Sörmland som en fantastisk plats att verka på och Nyköping som matstad har aldrig varit bättre än vad den är för tillfället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!