Skejtarna jublar – andraär oroliga över ljud

Bygget av skejtparken vid Träffen är i full gång. Skejtarna är glada, men ordföranden i bostadsrättsföreningen mitt emot är missnöjd. Han är rädd för störande ljud.

NYKÖPING2015-06-04 18:45

– Det här förändrar hela skejtscenen i Nyköping, säger Elvis Berggren, 24 år, skejtare.

Han går runt på den 300 kvadratmeter stora arbetsplatsen vid Träffen tillsammans med parkbyggaren Rolle Stellmar. Det är en bra park för nybörjare, konstaterar Elvis Berggren och syftar på de låga upphöjningarna i marken. Det är så kallade banks, där åkarna kan ta fart för att antingen rulla ner eller åka upp och göra tricks.

Många skejtare har uttryckt oro över att parken blir så liten, men väl på plats upplever Elvis Berggren att det är annorlunda.

– De har använt terrängen på ett smart sätt och det gör att ytan blir större än jag tänkt mig innan, säger han.

Elvis tror att även bmx- och kickbikeåkare blir nöjda. Samtidigt menar han att det kan bli problematiskt om allt för många söker sig till Träffen. Rolle Stellmar, som har byggt många betongparker, håller med.

– Det är en park för alla men samtidigt en förhållandevis liten betongpark. Det blir trångt om parken blir populär, säger Rolle Stellmar.

För de mer erfarna åkarna byggs en cirka tio meter lång quarterpipe, en rampliknande konstruktion längs ena sidan som slutar med en vägg.

– Det där är "rippers point", säger Rolle Stellmar och pekar på träkonstruktionen som ska bli en vägg.

Med det menar han att det blir den plats i parken där de mest spektakulära tricken är tänkta att utföras. Väggen ska dekoreras med rör som en utsmyckning. Den kombinationen, att de svåraste tricken görs på väggen ihop med den iögonfallande konsten, gör att Rolle Stellmar tror att den delen av parken kan bli Nyköpingsparkens kännetecken.

– När bilder sprids i sociala medier så är det den här väggen som gör att man känner igen sig och förstår att det är Nyköping.

Elvis Berggren tycker att läget uppe vid Träffen är perfekt.

– Det ligger lite avskilt så vi inte stör någon och kan vara för oss själva, säger han.

Kommer de boende på andra sidan Runebergsgatan att störas av åkningen?

– Nej, det tror jag inte. Dessutom är det buskar och växtlighet mellan parken och husen som dämpar ljuden, säger Elvis Berggren.

Ordföranden i en intilliggande bostadsrättsförening, Åke Thorin, är av en helt annan åsikt.

– Jag har inget emot att de bygger en skejtpark men det är sämsta tänkbara läge.

Han säger att det är fler i bostadsrättsföreningen som är rädda för att det ska bli buller från åkningen och att ungdomarna åker sent på kvällarna.

Ni har en trafikerad väg precis utanför husen och en lekplats inte långt ifrån. Hur ser du på det bullret?

– Det är inte samma sak. Trafiken är inte störande och barn låter inte lika mycket som ungdomar.

Han tycker att kommunen borde ha bett de boende om synpunkter innan det beslutades var skejtparken skulle ligga. Han undrar också varför man inte placerade den närmare badhuset.

Cecilia Behm, stadsträdgårdsmästare och projektansvarig för skejtparken, berättar att ytan nära badhuset hade varit möjlig att använda, men att man ändå valde platsen närmare lekplatsen. Marken närmare badhuset är för låglänt och där skulle det bli problem med vatten.

Varför har ni inte pratat med de boende om läget?

– Det kanske man borde ha gjort, men ärligt talat hade jag inte en tanke på det. Det ligger ett kraftigt buskage och en väg mellan parken och bostadshusen. Min bedömning var att de inte påverkas alls.

Cecila Behm tycker att det är viktigt att ge ungdomarna en egen avskild plats.

– Jag tror det gynnar kommunen i längden, med minskad skadegörelse bland annat, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om