– Tar dom bort hamburgarna - då blir det Donken, säger gymnasisten Jabbe Rocklind.
Nya prislistan från leverantören av råvaror till skolköken var ingen munter läsning. Nästan allt har blivit dyrare.
– Kostnaderna har gått upp med 14 procent sedan årsskiftet. Vi skriver inte kris och katastrof. Men det är klart att vi är bekymrade, vi har nog inte sett slutet än och då hade vi en stram budget redan från början, säger Marianne Backrud Hagberg.
Kött, kyckling, fisk och mejeriprodukter har blivit avsevärt dyrare. Och nu måste kockarna pussla.
– Vi har gjort en del justeringar i höstens matsedlar, säger Marianne Backrud Hagberg.
Det kan handla om att byta ut kött mot vegetariskt. Protein från ärtor och bönor kan ersätta protein från kött och fisk. Fiskgratängen kan tillagas av den fisksort som är billigast för stunden.
– Vi har fått en ny färsmaskin och kan göra egna biffar och vegetariska produkter baserade på kikärtor. Köttfärssås kan bytas ut till ärtsås. Det blir gott och märks inte särskilt mycket skillnad. Vi köper grönsaker och frukt som är i säsong och jobbar ständigt med matsvinn.
Vad säger eleverna?
– Det finns alltid elever och föräldrar som har synpunkter. En del tycker att man har rätt att äta kött sju dagar i veckan. Men många av de yngre barnen reflekterar inte ens när vi serverar vegetarisk mat. Vi får ha tilltro till den generationen.
Marianne Backrud Hagberg säger att det inte är aktuellt att tumma på kvaliteten för att hålla ner kostnaderna. Det är bestämt att skolan bara ska servera svenskt kött och att alla mejeriprodukter ska vara ekologiska. Och än så länge räcker pengarna.
–Vi har inte behövt äska mer, i dagsläget klarar vi oss.
I köket på Gripenskolan plockar kocken fram plåtar med pannkakor. Det är en av elevernas favoriträtter. Köttbullar och spagetti med köttfärssås är andra favoriter, säger han.
Jabbe Rocklind och hans kompisar är inte särskilt nöjda med skolmaten och gillar verkligen inte att kötträtterna byts ut mot vegetariska.
– Det räcker med att det står "plant beef" för att man ska tappa lusten.
Sean Vikman är orolig för att mjölken ska ryka.
– Det vore tråkigt om vi bara fick vatten, säger han.
Vid ett av borden i matsalen sitter i alla fall två nöjda tjejer i årskurs ett.
– Det är jättefina grönsaker här, mycket bättre än det vi fick i högstadiet.