– Hansson & Karlssons "Monument".
Proggplattan från 1967 toppar Magnus Börjessons högst personliga önskelista över vinylskivor som, möjligen, kan dyka upp på den kommande Skivmässan i Nyköping. Det är han själv som, tillsammans med vännen Conny Skuthälla, för sjunde gången arrangerar evenemanget.
Mässan hölls först på Träffen men flyttade 2022 till Rosvalla. Där är den även i år, den 27 januari.
Hur gick det i fjol?
– Det var stort intresse! Det känns som att det fanns en längtan efter att komma ut bland folk, hos både unga och gamla. Riktigt roligt, säger Magnus Börjesson.
Så här drygt en vecka före mässan har han gott hopp om minst samma antal besökare som tidigare, uppåt 500 personer. Och skivor lär det bli i tiotusental – antalet bord blir i år rekordmånga 120, jämfört med fjolårets 100.
– I år kommer det ett 40-tal försäljare från när och fjärran. Den mest långväga är från Tyskland.
Flera av säljarna är helt nya och har själva sökt sig till Nyköping.
Hur blev mässan så erkänd?
– Vi hade tur tror jag, som direkt fick med oss större aktörer som större skivbutiker i Stockholm. Det blir alltid dragplåster, då vet man att mässan blir välbesökt och att det lönar sig att ta med bra grejer, säger Magnus Börjesson.
Kan man vänta sig några riktiga rariteter?
– En del butiker rensar ut, en del väljer ut de riktigt bra grejerna. Så ja.
Minns du något särskilt guldkorn som sålts på mässan?
– Några guldkorn är Pughs första, tidiga Beatles och många fler.
Vad som blir årets raritet på skivmässan återstår att se – eller blir en hemlighet mellan säljare och köpare.
Conny Skuthälla vet vad han själv hoppas hitta, bland alla backar med skivor.
– En riktigt ovanlig Alice Cooper. Ett ovanligt tryck från Colombia eller nåt.
Just Alice Cooper, berättar han, är en av de artister som på senare år börjat pressa nya skivor av gamla släpp från exempelvis 60- och 70-talet.
– Fler och fler ger ut skivor på vinyl igen, efterfrågan finns och det börjar bli svårt att hitta gamla pressningar. Även ungdomar börjar tycka att det är roligt att samla. Många tar efter sina föräldrar, som min son som lyssnar på Metallica för att jag gjorde det, säger Conny Skuthälla.
En sådan gammal pressning är den hittills dyraste skivan som sålts – i världen: White Album med Beatles från 1968. Enligt Guinness rekordbok såldes den 2015, efter 35 år i ett kassaskåp hemma hos Ringo Starr, för 6,6 miljoner kronor.